Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Ne možemo pročitati riječ naočale bez slova „a“ i „e“. No, ako imamo problema pri razlikovanju ta dva slova dok čitamo, znači li to da nam je potrebna korekcija vida?

To znači da nam je potreban pregled vida. Gotovo 60% svjetske populacije treba korekciju vida. To je zaista mnogo ljudi, no dobra vijest je da je 80% vizualnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti.

Da biste otkrili trebate li naočale morate razumijeti simptome gubitka vida. Slijedi 10 znakova koji pokazuju trebate li korekciju vida te zakazivanje termina kod oftalmologa za pregled vida. Dok prisutnost jednog ili više od ovih znakova ne mora značiti postojanje vizualnih problema, svakako se preporuča pregled vida kako biste bili sigurni.

Upozoravajući znakovi:
1. Zamagljenost slike
2. Slabiji noćni vid
3. Teže privikavanje s tame na svjetlost
4. Problemi sa čitanjem
5. Zamor očiju
6. Glavobolje
7. Dvostruka slika
8. Valoviti rubovi
9. Svjetleći krugovi
10. Osjećaj pritiska u oku

8 znakova da vam je potreban oftalmološki pregled (pregled vida)

Bez obzira na to nosite li naočale ili nikada niste iskusili probleme s vidom, vjerojatno ne razmišljate o svom vidu svakodnevno. Promjene u našem vidu zapazimo tek kroz vrijeme, čak i kada su te promjene sitne ili postepene. Oftalmološkim pregledom identificiraju se i prate promjene vida. Redoviti očni pregled je ključan za rano dijagnosticiranje bolesti oka, korekcije vida i sigurnosti očiju ukoliko se upravlja strojevima. Ukoliko ste primijetili i jedan od sljedećih znakova, zakažite pregled vida.

Promjene u noćnom vidu
Za većinu odraslih osoba, prvi znak da se vid mijenja je otežana vožnja po noći. Kada vozite po noći, možete li jasno vidjeti druge aute i prometne znakove. Ukoliko primjećujete haloe oko svjetala, ne možete vidjeti znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata po noći, kontaktirajte oftalmologa.

Dijagnoza bolesti koja utječe na oči
Opće zdravlje, od prehrane do navika spavanja može utjecati na vaše oči. Ukoliko vam je nedavno dijagnosticiran dijabete, lupus, poremećaj štitnjače ili neko drugo stanje koje može utjecati na vaše oči, morate početi posebno skrbiti za oči. Razgovarajte o svojoj dijagnozi s oftalmologom.

Infekcija oka
Očni pregledi ne identificiraju samo promjene vida, već vašem oftalmologu daje priliku da procijeni zdravlje vaših očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge od njih su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posljedica. Ukoliko osjećate svrab, primijetili ste crvenilo i iscjedak iz oka – znate već – vrijeme je za pregled vida.

Česte glavobolje i migrene
Glavobolje mogu biti uzrokovane napetošću u mišićima, stresom i upalama, ali mogu biti i znak upozorenja da s vašim vidom nešto nije u redu. Ukoliko imate učestale glavobolje, obratite se liječniku. Ukoliko patite od migrena moguće je da vidite točke ili imate druge smetnje prije, tijekom ili poslije migrene. Često su ovakve smetnje bezopasne, ali u nekim slučajevima ti simptomi mogu ukazivati na ozbiljne prikrivene probleme.

Smetnje u vidu
Smetnje u vidu mogu se pojaviti i bez migrena – uz točke i aure, možete primijetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se ovo dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnice ili druge ozbiljne probleme s mrežnicom. Idite hitno na pregled vida.

Stalni zamor oka
Umor očiju ili napetost mogu se pojaviti iz mnogih razloga, pa i zbog prekomjernog gledanja u računalo ili zbog previše čitanja. Međutim, ukoliko umor očiju traje duže od tri dana, to može biti znak očne infekcije ili nekog drugog stanja. Ukoliko primijetite i da vas oči bole prilikom određenog pokreta, primjerice s lijeva na desno, obavezno rezervirajte svoj termin za pregled.

Osjetljivost na svjetlo
Velika osjetljivost na svjetlo, pogotovo ukoliko se pojavi iznenada, može biti simptom infekcija oka, abrazije rožnice, pa čak i poremećaja centralnog živčanog sustava – poput meningitisa. Obratite se liječniku kako biste ustvrdili uzrok osjetljivosti na svjetlo, zakažite oftalmološki pregled.

Iznenadne poteškoće s fokusiranjem
Mnogi se očni problemi prvo manifestiraju kroz poteškoće s fokusiranjem na određeni objekt u vašem vidnom polju, ili zamagljenošću prilikom fokusiranja na jedan objekt. Moguće je i da imate problema s fokusiranjem na određenom svjetlu ili se problem seli s jednog oka na drugo. Ovaj problem može biti uzrokovan i specifičnim radnjama – primjerice čitanjem malih slova ili gledanjem u zaslon elektroničkog uređaja. Čak i ako samo ponekad imate problema s fokusiranjem, oftalmolog bi vam trebao pregledati oko i provjeriti kvalitetu vida.
Ukoliko nemate nijedan od ovih simptoma, vid provjeravajte bar jednom u dvije godine. U slučaju dijabetesa u obitelji, glaukoma ili drugih nasljednih stanja, vid bi trebalo provjeravati češće. Pravovremeno otkrivanje mnogih stanja sačuvat će vaš vid i kvalitetu života.

 

Pročitaj sljedeće:
Pitanja koja morate postaviti svom oftalmologu

Popust na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 190 kn ako se prijavite putem ovog obrasca (inače je 750 kn).

Kontaktirati će vas iz Optical Expressa s prijedlogom termina za pregled i odgovoriti na sva vaša pitanja o laserskoj korekciji vida. Ovim putem pristajete na to da se vaši podaci automatski šalju Optical Expressu te neće biti korišteni u druge svrhe.

Možda će vas zanimati

Novi članci