Može li se lijeno oko (ambliopija, slabovidnost) izliječiti i kako?

Ambliopija ili slabovidnost, poznata kao i „lijeno oko“ je očni razvojni poremećaj pri kojem oko ne razvije normalnu vidnu oštrinu, čak i s naočalama ili kontaktnim lećama. Slabovidnost započinje tijekom ranog djetinjstva. U većini slučajeva zahvaćeno je samo jedno oko, no u nekim od slučajeva smanjena vidna oštrina može se pojaviti na oba oka. Ukoliko se slabovidnost otkrije rano u djetinjstvu i ispravno tretira, može se izbjeći slabljenje vida. No ako se ne liječi, slabovidnost može uzrokovati ozbiljne vidne probleme, uključujući i „legalnu sljepoću“.

▲ Znakovi i simptomi slabovidnosti
Kako je ambliopija tipičan problem male djece, simptomi mogu proći neopaženo. Često je ambliopija povezana uz strabizam. Ukoliko primjetite da vaše dijete „gleda u križ“, odmah zakažite posjet kod očnog specijalista koji je specijaliziran za dječji vid.

Jednostavni znakovi da vam dijete ima lijeno oko
Jedan od znakova da vaše dijete ima ambliopiju je plakanje ili uznemirenost, kada mu pokrijete jedno oko. Možete isprobati ovaj jednostavan test kod kuće jednostavno prekrivajući i otkrivajući oko vašeg djeteta (svako posebno), kada obavlja neki vizualni zadatak, poput običnog gledanja televizije.

Ukoliko vaše dijete ne brine kada je jedno oko prekriveno, no uznemiri se kada drugo oko jest, to može upućivati na to da je oko koje ste prekrili ispravno, te da je neprekriveno oko ambliopično, te da uzrokuje zamagljen vid. No ovakav test nije zamjena za detaljan očni pregled. Provjerite vid vašeg djeteta kod očnog specijalista kako biste bili sigurni da dobro vidi na oba oka te da oči funkcioniraju ispravno.

Što uzrokuje slabovidnost?
Tri su vrste ambliopije, temeljene na različitim uzrocima:

Strabizmička ambliopija – Strabizam je najčešći uzrok ambliopije. Kako bi se izbjegao loš vid, mozak ignorira vizualni input oštećenog oka, dovodeći to oko u stanje ambliopije. Ovaj tip ambliopije se naziva strabizmička ambliopija.

Refraktivna ambliopija – Ponekad je ambliopija uzrokovana neravnomjernim refrakcijskim pogreškama u dva oka. Npr., jedno oko može biti značajno kratkovidno ili dalekovidno, dok drugo ne treba, kao i što jedno oko može imati ozbiljan astigmatizam, dok drugo oko može biti potpuno zdravo. U takvim slučajevima, mozak se oslanja na zdravije oko i „isključuje“ zamagljen vid koji dolazi od drugog oka, na taj način uzrokujući ambliopiju. Ovaj tip ambliopije se naziva refraktivna ambliopija.

Deprivacijska ambliopija – Ovo je tip slabovidnosti uzrokovan nečim što je sprječavalo da svjetlost ulazi i fokusira se u dječjem oku, poput kongenitalne katarakte. Brzi tretman kongenitalne katarakte je nužan kako bi se kod djeteta razvio normalan vid.

Liječenje slabovidnosti

U nekim slučajevima refraktivne ambliopije, normalan vid se može postići jednostavnom korekcijom refrakcijskih pogrešaka u oba oka putem naočala ili kontaktnih leća. Često je potrebno povijati zdravo oko kako bi se mozak fokusirao na signale iz ambliopičnog oka te tako omogućio normalan razvitak mogućnosti vida u tom oku.

Liječenje strabizmičke ambliopije obično uključuje i operaciju kako bi se ispravile oči te korištenje povoja preko oka i neki oblik očne terapije (ortoptika). Na taj način nastoji se postići da oba oka djeluju zajedno kao tim.

Nošenje povoja može trajati nekoliko sati dnevno ili cijeli dan, tjednima ili mjesecima. Ukoliko vaše dijete ima problema s nošenjem očnog povoja, mogli biste razmisliti o specijalno dizajniranim kontaktnim lećama koje sprječavaju ulazak svjetla u zdravije oko, no ne utječu na izgled vašeg djeteta. Iako su takve leće skuplje od običnog povoja za oči, mogu biti vrlo korisne u težim slučajevima ambliopije, gdje postoji otpor prema očnom povoju.

Kod neke djece, atropin kapi za oči se također koriste za liječenje ambliopije. Kako bi se zamaglio vid u zdravijem oku, oko se kapa svakoga dana. Na taj način se forsira oko s ambliopijom da se više napreže kako bi ojačalo. Prednost ovakvog načina liječenja jest što nećete morati biti cijelo vrijeme na oprezu nosi li ili ne vaše dijete povoj preko oka.

U jednoj od većih studija gdje je sudjelovalo 419 djece mlađe od 7 godina s ambliopijom, s oštrinom vida 20/40 do 20/100 prije tretmana, terapija atropinom dala je slične rezultate kao i kod tretmana s očnim povojem (s tim da je vidna oštrina kod ambliopičnog oka bila nešto veća u grupi koja je nosila povoj). Kao posljedica, neki su očni specijalisti, ranije skeptični, počeli koristiti atropin kao prvi izbor liječenja ambliopije.

Važno je spomenuti kako atropin kapi imaju neke od nuspojava: osjetljivost na svjetlost, suzenje oka i moguća paraliza cilijarnog mišića nakon dugotrajnog korištenja atropina, što može utjecati na akomodaciju oka ili sposobnost promjene fokusa.
▲ Pomoć starijoj djeci i odraslima s ambliopijom

Godinama su eksperti vjerovali da ako tretman nije započet u djetinjstvu, nije moguće postići poboljšanja kasnije u životu. Vjerovalo se da je kritični period dob od oko 8 godina. No čini se kako starija djeca pa čak i odrasli s dugotrajnim stanjem ambliopije mogu imati dobrobiti od tretmana koji koristi računalni program koji stimulira neuralne promjene, vodeći tako do poboljšanja u oštrini vida i osjetljivosti na kontrast.

Jedan od takvih programa – RevitalVision – poboljšao je vid kod starije djece i odraslih s dugotrajnom ambliopijom. Tretman sadrži 40 termina u obliku treninga u trajanju od 40 minuta tijekom nekoliko tjedana.

U jednoj kliničkoj studiji u kojoj je sudjelovalo 44 djece i odraslih s ambliopijom u dobi od 9-54 godine, kod 70.5% sudionika se poboljšala oštrina vida za dva ili više redova na standardiziranom vidnom testu po završetku RevitalVision tretmana.

▲ Rano otkrivanje i liječenje su najvažniji

Iako najnoviji tretmani mogu poboljšati vid kod starije djece i odraslih, većina eksperata se slaže kako je rano uočavanje i liječenje ambliopije najvažnije za normalan razvoj vida. Ambliopija se neće povući sama od sebe, te netretiranje ovog stanja vodi do ozbiljnih, stalnih vidnih problema. U slučaju da kasnije u životu snažnije oko vašeg djeteta bude oštećeno iz nekog razloga, njegov vid će biti slab zbog ambliopičnog oka, tako da je najbolje što prije liječiti ambliopiju.

U nekim slučajevima, neispravljene refrakcijske pogreške i ambliopija mogu dovesti do krivih zaključaka odraslih o razvoju djece. 2012. godine, djevojčica pod imenom Emmelyn Roettger primljena je u Mensu kao najmlađi član, starosti od 3 godine. No kada je bila stara 9 mjeseci, nije puzala niti dohvaćala objekte, te su se neki od liječnika pitali ima li možda autizam. Srećom, njezina majka odvela ju je na pregled vida, gdje se pokazalo da ima dalekovidnost i ambliopiju. S naočalama i povojem preko oka, počela je imati normalnu interakciju s okolinom i brzo učiti.
Bez očnog pregleda i tretmana, život ove djevojčice mogao je krenuti drugačijim putem.

Pročitajte sljedeće:

10 odličnih savjeta za kupovanje dječjih naočala

Popust na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 220 kn ako se prijavite putem ovog obrasca (inače je 750 kn). Upišite email adresu, broj telefona, te ime i prezime.

Kontaktirati će vas iz Optical Expressa s prijedlogom termina za pregled i odgovoriti na sva vaša pitanja o laserskoj korekciji vida.

Možda će vas zanimati

Novi članci