Čovjeku koji je slijep već 40 godina djelomično vraćen vid pomoću genske terapije

Dioptrija.hr
Čovjeku koji je slijep već 40 godina djelomično vraćen vid pomoću genske terapije

Najnoviji rezultati nam govore da su liječnici uspjeli izliječiti slijepu osobu uz pomoć genske terapije. Do sad nije bilo pokušaja da se genska terapija koristi za liječenje sljepoće.

genska terapija

Istraživački tim je genetski promijenio retinalne ganglijske stanice da postanu osjetljive na svjetlo. Čovjek na kojem je genska terapija izvršena je prije 40 godina obolio od retinis pigmentose – nasljednoj bolesti mrežnice koja najčešće rezultira gubitkom vida.

Optical Express

58-godišnjak je bio potpuno slijep, a sada uz posebne naočale može vidjeti predmete. Još je daleko od potpunog povratka vida, no ovo je ogroman napredak i nada za puno osoba koje su izgubile vid.

“Ovo je prvi pacijent koji je prijavio bilo kakav napredak kao rezultat optogenetike”, navodi dr. Jose-Alain Sahel.

Proces je izgledao tako da su znanstvenici ubrizgali specifičan virus koji je sposoban osjetiti amber svjetlost. Pet mjeseci nakon zahvata, pacijentu su dali posebne naočale na kojima se pacijent još 7 mjeseci vježbao. Nakon toga, počeo je pokazivati znakove napretka vida.

“Kako biste prepoznali lica, potrebna je jako visoka rezolucija. To još nije moguće postići pristupom kojim se koristimo, stoga ne treba nikome davati lažnu nadu”, rekao je dr. Botond Roska, direktor Instituta za molekularnu i kliničku oftalmologiju u Baselu.

Međutim, samo ovaj mali napredak može značajno poboljšati kvalitetu života prethodno slijepih osoba. “Samo prepoznavanje velikih predmeta je ogroman korak”, rekao je dr Richard Rosen iz New Yorka koji nije bio uključen u istraživanje.

Nastavio je rekavši: “Ovo je samo jedan pacijent. Ne znamo još hoće li terapija raditi i na drugima, no ovi dokazi koji potvrđuju teoriju su spektakularni.”

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci