Kako čuvati oči tijekom zimskih mjeseci?

Dioptrija.hr
Kako čuvati oči tijekom zimskih mjeseci?

Tijekom zimskih mjeseci, oči su izložene većem riziku. Hladnoća i vjetar mogu izazvati sušenje očiju, a smanjena razina vlage u zraku može dovesti do pogoršanja vidne oštrine. Također, zimski dani su kraći i tamniji, što može dovesti do povećanog napora na očima. Kako biste sačuvali zdravlje očiju tokom zime, postoje neki koraci koje možete poduzeti.

Plave oči

Kako hladnoća utječe na zdravlje naših očiju?

Hladnoća može dovesti do sušenja očiju, što može uzrokovati nelagodu i crvenilo. Ovo se obično događa zbog niske vlažnosti zraka tokom hladnijih dana, što može dovesti do isparavanja vode iz naših očiju. Hladnoća također može uzrokovati krvarenje iz kapilara u očima, što može dovesti do crvenila očiju i pojave bora oko očiju. Može doći i do smanjenog protoka krvi u koži oko očiju, što uzrokuje pojavu tamnih krugova ispod očiju. Ukoliko se nalazite u hladnijim uslovima, važno je da pazite na svoje oči i da ih zaštitite od hladnoće kako biste izbjegli ovakve probleme. To možete uraditi na par načina.

winter4

Na koji način zaštiti oči tokom zime?

Važno je da pijete dovoljno vode kako biste održali dovoljnu hidrataciju tijela. Suhi zrak u zatvorenim prostorima može isušiti oči, što može dovesti do povećanog rizika od infekcija. Pijenjem dovoljno tekućine možete pomoći da se oči zadrže hidratizirane.

Također, dobra ideja je da koristite vlažne maramice za oči ili inhalatore za nos kako biste održali vlažnost u zraku oko očiju. Ove proizvode možete kupiti u ljekarni ili trgovini s proizvodima za zdravlje.

Nosite zaštitne naočale kada ste na otvorenom, posebno ako je vani hladno ili vjetrovito. Sunčane naočale ne samo da vam pomažu da se zaštitite od UV zračenja, već i od vjetra i hladnoće. To će pomoći da se oči zaštite od suhoće i nadraženosti.

Pazite na klimu u prostoriji: Suhi zrak u zatvorenim prostorima može također dovesti do suhoće očiju. Kako biste to izbjegli, pazite na klimu u prostoriji i pokušajte održavati vlažnost na razini od najmanje 50 posto.

Oči su neizostavan dio našeg života i bitan faktor u našem općem zdravlju - stoga poduzmite sve korake i čuvajte oči tokom cijele godine. Uz korisne savjete, pravilnu prehranu, pametno je barem jednom godišnje i pregledati oči kod oftalmologa. Redoviti pregledi oka nisu samo važni za naš vid, već su i vitalni za prevenciju bolesti i otkrivanje ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Ocjena članka:

5.00 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci