Dominantno oko - koji sve tipovi postoje i kako ga odrediti?

Dioptrija.hr
Dominantno oko - koji sve tipovi postoje i kako ga odrediti?

Dominantno oko

Baš kao što koristimo jednu stranu tijela više od druge i imamo dominantnu ruku kojom pišemo, većina nas također ima dominantno oko.

Što je dominantno oko?

Dominantno oko ne znači uvijek da jedno ima bolji vid, već da jedno vodi bolje od drugoga zbog preferencija. Vaše dominantno oko je ono koje daje malo više podataka u vizualni korteks vašeg mozga i točnije prenosi informacije, poput lokacije objekata.

Istraživanja pokazuju kako su dominacija očiju i ruku neizravno povezana što bi značilo da netko tko je dešnjak vjerojatnije je da će imati dominantno desno oko. Dominacija očiju može varirati od osobe do osobe. Jedna osoba može imati jak stupanj dominacije na jednom oku, dok druga osoba može imati oko s manjom razlikom u dominaciji u odnosu na drugo oko.

Tipovi dominacije očiju

Postoje tri različite vrste dominacije oka koje se određuju posebnim testovima koji se koriste za pronalaženje dominantnog oka:

  • Dominacija gledanja: prednost jednog oka nad drugim kada se fiksira na metu
  • Motorna dominacija: odnosi se na oko za koje je manja vjerojatnost da će izgubiti fiksaciju na bliskoj točki konvergencije
  • Senzorna dominacija: odnosi se na oko koje ima jači vid od onog drugog

Test dominantog oka

Evo jednostavnog testa pomoću kojega ćete odrediti koje vam je oko dominantno:

  1. Ispružite ruke ispred sebe i napravite trokutasti otvor između palčeva i kažiprsta tako da spojite ruke pod kutom od 45 stupnjeva.
  2. S oba otvorena oka, centrirajte trokutasti otvor na udaljeni predmet - poput zidnog sata ili kvake.
  3. Zatvorite lijevo oko.
  4. Ako objekt ostane centriran, vaše desno oko (ono koje je otvoreno) je vaše dominantno oko. Ako objekt više nije uokviren vašim rukama, vaše lijevo oko je vaše dominantno oko.

Za najpreciznije rezultate možete se obratiti i najbližu očnu polikliniku gdje pregledom za lasersku korekciju vida možete otkriti koje vam je oko dominantno.

Pogled

Dominantno oko: što ako ga nemate? 

Ovakvi slučajevi su mogući, ali vrlo neuobičajeni. Ako jaki stupanj dominacije nije vidljiv u testu dominantnog oka, vjerojatnije je da osoba ima mješovitu okularnu dominaciju koja se još naziva i izmjenična očna dominacija. U ovakvom slučaju, jedno oko je dominantno za određene funkcije ili zadatke, dok je drugo oko dominantno u različito vrijeme.

Postoji spektar stupnja dominacije oka među pojedincima. Drugim riječima, neki ljudi mogu imati jedno oko koje je vrlo dominantno, dok drugi mogu imati manju razliku u dominaciji svoja oba oka.

Međutim, u određenoj je mjeri dominacija očiju ugrađena u vaš mozak.

Unutar vidnog korteksa (dio mozga koji obrađuje vizualne informacije) nalaze se pruge živčanih stanica (neurona) koje se nazivaju dominantni očni stupovi. Ovi pojasi neurona preferirano reagiraju na unos iz jednog ili drugog oka i važni su za razvoj binokularnog vida.

Unatoč tome, istraživači također vjeruju da postoji određeno preklapanje i plastičnost u ovim dominantnim očnim stupovima - što sugerira da dominacija oka može biti promjenjiva, naizmjenična i možda nepotpuna kod nekih pojedinaca.

Je li dominacija oka bitna za dobar vid?

Dominacija oka nema nikakav medicinski značaj ako nemate problema s vidom. Određivanje vašeg dominantnog oka korisno je ako se bavite aktivnostima poput fotografije, streljaštva ili određenih sportova.

Bilo da želite poboljšati izvedbu ili samo iz čiste znatiželje, postoje jednostavni testovi koje možete koristiti kod kuće kako biste pronašli svoje dominantno oko. 

Ocjena članka:

3.00 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci