Jeste li se ikada zapitali: zašto nam nos curi kada smo bolesni?

Dioptrija.hr
Jeste li se ikada zapitali: zašto nam nos curi kada smo bolesni?

nos curi

Jeste li se ikada zapitali zašto vam nos curi dok ste prehlađeni?

Odgovor leži u tome na koji način se nos nosi s bolešću. Nos je kompleksan organ – zagrijava i prilagođava zrak koji ulazi u tijelo te služi kao čuvar protiv štetnih utjecaja iz okoliša. Imunološki sistem radi kako bi zaštitio vaše tijelo od bolesti.

Optical Express

Čak i kada niste bolesni, nos je ispunjen sluzi. Zaustavlja štetne bakterije i viruse koji vas mogu inficirati ako dođu u doticaj s ranjivijim tjelesnim tkivom. Sloj cilija – struktura nalik dlačicama koje pokrivaju unutrašnjost nosa miču sluz iz prednjih dišnih puteva prema natrag i dolje niz grlo.

Kada ste bolesni, to je stoga što su patogeni prešli granicu sluzi. Kako bi zaštitio tijelo, imunološki sistem počinje djelovati. Mali proteini nazivom citokini razvijaju T stanice i B stanice koje traže i uništavaju patogene. Ti isti proteini govore stanicama u nosu da generiraju više sluzi kako bi očistili nos od ostalih potencijalno štetnih bakterija ili virusa. Što više sluzi se proizvodi, sluznica nosa otiče i nosna šupljina se puni prekomjernom tekućinom. I nos curi.

Jednom kada se tijelo očisti od patogena, vaš imunološki sistem će usporiti s radom.
Općenito, imunološki sistem u nosu je vrlo koristan kod raspoznavanja stanica koje vaše tijelo proizvodi samo od stranih stanica koje se mora napasti. Ponekad taj sistem nije toliko dobar u prepoznavanju kada je vrijeme za gašenje ili pri raspoznavanju koje stanice trebaju biti napadnute. Preaktivni imunološki odgovor uzrokuje stanja poput alergije ili astme.

Iako je vaše tijelo otpustilo napasnike, sluz ih može prenositi te je zarazna i može prenijeti bolest ostalima. Već i sami znate da je redovito pranje ruku dobar način kako bi se izbjegla bolest.

Kako si pomoći kad vam curi nos?

Ako se ipak razbolite, što je neizbježno za većinu nas, važno je biti oprezan s nosom. Puhanje nosa prejako može oštetiti delikatne cilije. Može i pogurati patogene dublje u nosnu šupljinu, gdje dalje mogu inficirati tijelo. Najbolje je tretirati nos sa slanom otopinom (u obliku sprejeva ili korištenjem posuda za ispiranje neti pots). To će vam pomoći da se riješite prekomjerne sluzi i pomoći da se vratite u normalu što prije. Možete koristiti i dekongestive, a liječnik vam može prepisati i antibiotike.

Iako je curenje nosa naporno, ono je dobar znak jer to znači da imunološki sustav dobro obavlja svoj posao.

Ocjena članka:

5.00 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci