Ovisi li boja očiju o našem raspoloženju?

Dioptrija.hr
Ovisi li boja očiju o našem raspoloženju?

Ovisi li boja očiju o raspoloženju? Boja očiju se zapravo ne mijenja ovisno o našem raspoloženju. Ono što se mijenja je način na koji se svjetlost odražava na šarenici, stvarajući dojam mijenjanja boje očiju. 

Od čega se sastoji šarenica?

Šarenica se smjestila između rožnice i leće oka, sastoji se od dva dijela: prednji pigmentirani fibrovaskularni (prokrvljeni vlaknasti) dio poznat je kao stroma, a ispod strome je sloj pigmenih epitelnih ćelija. Boja oka ovisi o količini pigmenta u šarenici.

Kako se reflektira svjetlo?

Svjetlo se možda čini bijelim, ali je zapravo sastavljeno od niza boja ultraljubičastog spektra. Boje variraju u duljini, crveno svjetlo je najdulje, a plavo najkraće. Kada svjetlo dopre do šarenice, koncentracija pigmenta određuje boju očiju. Kada je koncentracija melanina visoka, šarenica upija svjetlost i oči su smeđe ili crne.

Optical Express

Ukoliko je koncentracija lipokroma (žutog pigmenta) visoka, šarenica upija najduže boje, dok se boje kraće valne duljine reflektiraju od svjetlijeg pigmenta, oči su zelene ili boje lješnjaka. Niske razine i lipokroma i melanina rezultirat će upijanjem gotovo svih boja, a reflektirat će se samo plavo svjetlo te će oči biti plave ili sive.

Nekoliko faktora utječe na to kako se svjetlo reflektira, uključujući i to je li svjetlo prirodno ili umjetno, koje je doba dana, koju odjeću osoba nosi ili koji make-up.

Zjenice

Šarenice se sastoji i od zjenice, koja se širi i sužava kako bi prilagodila količinu svjetla koju propušta do mrežnice. Svjetlo utječe na mrežnicu, a naše raspoloženje utječe na kontrakcije mrežnice – kad smo pod stresom, kontrakcije su jače te se zjenica smanjuje i svjetlu izlaže veći dio šarenice. Kod svjetlijih očiju se tada može činiti da mijenjaju boju.

Mišići lica

Lice neprestano radi svjesne i nesvjesne izraze. Prilikom promjene raspoloženja, mišići oko očiju se stisnu ili opuste, što mijenja oblik očiju. Iako su ove promjene malene, utječu na način na koji se svjetlo reflektira, pa se može čini da oči mijenjaju boju.

Promjena boje očiju

Moguće je doživjeti promjenu boje očiju. Saznajte više: Zašto oči ponekad mijenjaju boju?

Ocjena članka:

3.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci