Zašto je grožđe dobro za vaše oči? Saznajte!

Dioptrija.hr
Zašto je grožđe dobro za vaše oči? Saznajte!

Sigurno ste se naslušali kako je mrkva dobra za vaše oči i vaš vid? Mi vam donosimo nekoliko razloga zašto je grožđe dobro za vaše oči!

zašto je grožđe dobro za vaše oči
Photo by ready made from Pexels

Zašto je grožđe dobro za vaše oči?

✔  Grožđe je bogato antoksidansima koji štite zdrave stanice od DNA oštećenja
✔  Istraživanja pokazuju da je prehrana obogaćena grožđem korisna za zdravlje mrežnice
✔  Studije pokazuju da konzumiranje ovog voća može spriječiti nakupljanje kilograma

Generacije djece su morale jesti mrkvu s objašnjenjem kako je ona korisna za dobar vid. Sada su istraživači donijeli još jednu, čak slađu namirnicu – objašnjavajući zašto je grožđe dobro za vaše oči te kako može spriječiti pojavu sljepoće kasnije u životu.

Optical Express

Ovo voće štiti od kemijskog procesa poznatog kao oksidativni stres, pri čemu se otpuštaju štetne molekule – slobodni radikali – u mrežnicu. Grožđe je bogato antioksidansima koji štite zdrave stanice od oštećenja DNK te se vjeruje da su ti sastojci ključni za dobar vid. Mrežnica je dio oka koji sadrži stanice koje odgovaraju na svjetlost – fotoreceptore. Degenerativne bolesti mrežnice mogu uzrokovati sljepoću.

Povećani oksidativni stres snažno je povezan s bolesti mrežnice te je proučavan kod razvoja makularne degeneracije povezane uz dob, kao i ostalih očnih stanja.

U jednoj od studija miševi su dobivali grožđane pripravke, ekvivalent trima ljudskim obrocima, s istim postotkom šećera; ili pak standardne kontrolne obroke. Rezultati su pokazali kako je struktura i funkcija mrežnice očuvana u gupi koja je jela hranu obogaćenu grožđem.

U ovoj grupi, miševi su razvili mrežnicu pravilne debljine, poželjnu količinu fotoreceptora i njihove aktivnosti unatoč visokom oksidativnom stresu. Kod skupine koja nije jela grožđane pripravke, mrežnice su bile oštećene, sa oštećenjima i lezijama, te je postojalo stanjenje mrežnice. Također je pronađeno i 40% redukcije fotoreceptora te značajan pad fotoreceptorske aktivnosti.

Nerijetko prepoznato kao superhrana, grožđe je puno vitamina C i K te beta-karotena, koje pomaže organizmu da se riješi slobodnih radikala, a sve nabrojano objašnjava zašto je grožđe dobro za vaše oči.

Prethodna istraživanja na Sveučilištu u Glasgowu pokazala su antioksidativne dobrobiti pijenja soka ljubičastog grožđa – reduciraju rizik od srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti.

Također, jedenje grožđa može spriječiti stvaranje masnih naslaga. Ovo voće sadrži sastojak resveratrol koji se također može naći i u borovnicama, jagodama, kupinama i jabukama, a pomaže i pri izgaranju kalorija.

 

Ocjena članka:

3.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci