Daltonizam – poremećaj prepoznavanja boja

Poremećaj prepoznavanja boja, poznat kao daltonizam, prvi je na temelju vlastitog iskustva u 19. stoljeću istražio engleski kemičar i fizičar John Dalton, po kome je ta očna anomalija dobila ime. U početku je znanstvenik smatrao da ono ukazuje na nedostatak receptora za plavu, crvenu ili zelenu boju. Prema tom Daltonovom modelu, današnja medicina razlikuje tri tipa daltonizma.

Fotoreceptori

Živčani završeci na mrežnici oka služe za reakciju na podražaje tri temeljne valne dužine svjetlosti i „odgovorni“ su za prepoznavanje tri boje spektra: crvenu, zelenu i plavu. Daltonisti imaju upravo poremećaj u tim receptorima.

Treba naglasiti dvije činjenice – unatoč općem mišljenju, daltonisti vide mnoge boje samo ne mogu raspoznati, primjerice, crvene i zelene tonove spektra; daltonizam nije isto što i „sljepoća na boje“, budući da kod osoba sa tim poremećajem svi receptori funkcioniraju (iako smanjenim kapacitetom i neispravno), dok kod slijepih na boje zeleni ili crveni receptor uopće ne funkcionira.

Optical Express

Dok će zdrava osoba raspoznavati spektar od 2000 boja, osobe koje pate od daltonizma imati će znatno smanjen spektar boja. Prema modelu koji je u 19. stoljeću razvio John Dalton, današnja medicina razlikuje tri tipa daltonizma:

  • Protonopija – osoba ne raspoznaje crvenu boju
  • Deuteranopija – osoba ne raspoznaje zelenu boju
  • Tritanopija – osoba ne raspoznaje plavu boju

Daltonizam i njegov utjecaj na kvalitetu života

Daltonizam kao očni poremećaj znatno utječe na kvalitetu života. Daltonisti često imaju problem sa vožnjom automobila (semafori), te u prometu predstavljaju opasnost i za sebe i za sam promet. Iako je daltonizam genetski nasljedan, on u vrlo rijetkim slučajevima može biti posljedica oštećenja očnog živca ili mrežnice oka. U većini slučajeva (8%) od tog poremećaja pate muškarci, a vrlo rijetko žene (0.5%).

Liječenje urođenog daltonizma nije moguće, no ukoliko je on uzrokovan nekim drugim faktorom, kao što su mehaničke ozljede oka, očna mrena, glaukom, makularna degeneracija, dijabetička retinopatija, liječenjem upravo tih bolesti taj će se poremećaj biti samo privremen i on će se nakon nekog vremena povući. Iako je, kako smo i rekli, nemoguće potpuno izliječiti daltonizam, moguće je djelomično korigirati tu malformaciju nošenjem kontaktnih leća u boji, te nošenjem nаočаlа koje blokiraju odsjaj.

Genska terapija bi mogla izliječiti daltonizam

Nova studija pokazuje kako bi se odrasli ljudski mozak mogao reprogramirati kako bi vidio boje. Postoji nada za ljude koji pate od daltonizma. Nova studija govori kako bi genska terapija jednog dana mogla dati šansu takvim pacijentima kako bi napokon mogli vidjeti boje.

Sljepoća za boje ili nemogućnost raspoznavanja pojedinih boja pojavljuje se kada u fotoreceptorima mrežnice nedostaje pigment koji reagira na svjetlost. Stanje je najčešće nasljedno i prisutno od rođenja. Ljudi s ovim stanjem ne mogu raspoznati različite nijanse pojedinih boja ili ih ne mogu vidjeti uopće. Sljepoća za crvenu i zelenu boju je najčešći tip ovog poremećaja.

Nasljedna sljepoća

Nasljedna sljepoća za boje zasad nema lijeka, no znanstvenici su dokazali kako su s umetanjem određenog gena fotopigmenta odgovornog za viđenje boje u očne stanice kod mužjaka majmuna slijepih za crvenu i zelenu boju životinje mogle vidjeti razliku između te dvije boje. Geni za taj fotopigment nađeni su kod nekih ženki, no nikada kod mužjaka te vrste. Znanstvenici su testirali njihov vid pomoću kompjuterskog testa za boje.

Autori studije tvrde kako njihova saznanja demonstriraju kako bi mozak mogao biti sposoban za reprogramiranje kada mu se da nova senzorna informacija, poput receptora za raspoznavanje boja, iako je ključni period za moždani razvoj prošao. Do sada se pretpostavljalo kako se tretmani za nasljedne bolesti mogu koristiti jedino kod vrlo mladih pacijenata.

Znanstvenici tvrde kako bi njihova otkrića jednoga dana mogla voditi do novih metoda liječenja poremećaja vida kod odraslih.

Pročitajte sljedeće:
Genska terapija pomaže kod nasljedne sljepoće
 Koordinacija očiju – kako je poboljšati?
Može li se napraviti dokorekcija vida nakon 4 godine od skidanja dioptrije?
Migrene, vrtoglavice i očni problemi
Koju vrstu kontaktnih leća mogu koristiti kratkovidne osobe?
Plavo svjetlo – je li loše za naše oči?

Ocjena članka:

5 / 5 2

Možda će vas zanimati

Novi članci