Astenopija – brzo zamaranje očiju – simptomi i liječenje

Astenopija – doslovni prijevod je slabost pri gledanju. 

Astenopija ili brzo zamaranje očiju je oftalmološko stanje, radi se o brzom zamaranju pri gledanju i o nemogućnosti gledanja duže vrijeme, obično na blizinu. O ovom stanju se govori kada je riječ o oku koje je dobro iskorigirano, a unatoč tome postoje smetnje pri gledanju. Simptomi astenopije su umor, crvenilo očiju, bol u ili oko očiju, zamagljeni vid, glavobolja i povremeno dvostruka slika. Često dolazi do suhoće oka i osjećaju nelagode, stoga se često preporučuje korištenje kapi za oči, koje će ublažiti simptomi te smiriti crvenilo.

Astenopija – uzroci

Uzroci mogu biti mišićni, psihogeni te vanjski faktori. Treba isključiti teže poremećaje refrakcije, ranu presbiopiju, egzoforiju sa oslabljenom konvergencijom.

Optical Express

Mišićni faktori

Radi se o ili slabosti cilijarnog mišića, slabosti akomodacije ili poremećaja tonusa i ravnoteže vanjskih očnih mišića. Najčešće se radi o naporu vanjskih mišića da zadrže oči u odgovarajućem položaju iako postoji tendencija očiju da idu u stranu.

Psihogeni faktori

Ovi  faktori obuhvaćaju umor, neispavanost, stres. I neke psihičke bolesti i subjektivna stanja mogu uzrokovati astenopiju.

Vanjski faktori

Pod vanjskim faktorima podrazumijevamo loše osvijetljenje, treperenje svjetla, dugotrajan rad na računala, pogrešan položaj tijela pri čitanju (ležanje), dugotrajno čitanje, gledanje televizije itd.

Otkrivanje uzroka astenopije često je mukotrpan proces i za pacijenta i oftalmologa te je za otkrivanje uzroka potrebna detaljna anamneza i detaljan pregled.

Pročitajte sljedeće:

Zamagljen vid – jedan od znakova da imate astigmatizam

Ocjena članka:

5 / 5 3

Možda će vas zanimati

Novi članci