Što je dioptrija ili refrakcijska greška oka?

S obzirom na ubrzani način života u kojem svakodnevno gledamo u računala ili mobitele, ne bi nas trebao čuditi podatak kako se broj kratkovidnih osoba svake godine povećava. No, što je dioptrija? Pojam koji koristimo u svakodnevnoj upotrebi, ne znaju čak definirati ni oni koji nose naočale ili kontakte leće.

što je dioptrija

Što je dioptrija?

Dioptriju definiramo kao mjeru jakosti loma zraka svjetlosti, odnosno refrakcije. Iako dioptrija nije međunarodno priznata mjera, svakodnevno se koristi u oftalmologiji i očnoj optici zbog praktičnosti.

Optical Express

Koji su simptomi dioptrije?

Dioptrija se najprije može prepoznati zamućenim i zamagljenim vidom. Zbog zamagljenog vida osoba počne škiljiti i mrštiti se, stiskati oči kako bi izoštrila sliku, no to može dovesti do glavobolje. Ukoliko prekomjerno pokušavamo fokusirati sliku, postoji mogućnost sušenja površine oka, umora, svrbeži , osjećaja stranog tijela ili crvenila.

Koje vrste dioptrije postoje?

Možemo razlikovati nekoliko vrsta dioptrije: kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hiperopija) i astigmatizam.

Kratkovidnost

Svatko od nas poznaje barem jednu kratkovidnu osobu. Vrlo lako možemo ih prepoznati po tome što škiljenjem i žmirkanjem pokušavaju izoštriti svoju sliku. Kratkovidne osobe imaju minus dioptriju, a to znači da oni bolje fokusiraju sliku predmeta koji im je blizu nego onog koji je daleko.

Kratkovidnost može biti benigna ili maligna, te prema izmjerenim vrijednostima razlikujemo nisku (do -3 dioptrija), srednju (do -8 dioptrija) i visoku (od -8 pa nadalje dioptrija). Osim kontaktnim lećama ili naočalama kratkovidnost možemo riješiti i laserskom korekcijom vida.

što je dioptrija

Dalekovidnost

Dalekovidnim osoba bliski objekti su mutniji nego oni udaljeni. Može se korigirati dioptrijom plus i može se naslijediti. Kod djece vrlo je čest slučaj da se plus dioptrija smanjuje kako oni rastu. Kod visoke dalekovidnosti, vid može biti zamagljen na svim udaljenostima.

Astigmatizam

Kod astigmatizma rožnica (prednja površina oka) ima asimetričnu zakrivljenost. On se može korigirati cilindričnom lećom s plus ili minus predznakom. U idealnom slučaju, rožnica je jednako zakrivljena u svim smjerovima. Kod astigmatizma, rožnica je zakrivljena više u jednom nego u drugom smjeru.

Vodič kroz lasersko skidanje dioptrije!

 

Ocjena članka:

5 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci