Kako nesanica utječe na ponašanje na poslu?

Nesanica ne utječe samo na umor. Nije novost kako nesanica i nedostatak sna može utjecati na raspoloženje idućeg dana, no može utjecati i na to kako se osjećate i ponašate na radnom mjestu. Uz umor, nesanica može uzrokovati i nepoželjno ponašanje koje vašu tvrtku može koštati. 

Vezu između spavanja i ponašanja na radnom mjestu istraživao je Lauar Giurge. Ispitivao je zaposlenike koliko dobro su spavali te da ocijene aktivnosti na radnom mjestu, kao što je duža pauza za ručak ili nekorektno ponašanje prema kolegama. Giurge je otkrio kako samo jedna loše prospavana noć može imati jak utjecaj na zaposlenike koji bi se inače ponašali na drugačiji način. Studija pokazuje kako nedolično ponašanje nije fiksna osobina karaktera. Može varirati od dana do dana.

Prema studiji, negativan utjecaj nesanice je uobičajen kod onih s „lošim moralom“. Očito je da umor sprječava zaposlenike kako bi prebrodili osjećaj da su podbacili i pokušali bolje idućeg dana. To može dovesti do potencijalnog destruktivnog ciklusa koji može pomoći objasniti zašto je neetično ponašanje toliko često u organizacijama. Također, istraživanja ukazuju i na ostale utjecaje lošeg spavanja. Kvalitetan san je povezan s brojnim kognitivnim dobrobitima, uključujući veći raspon pažnje, poboljšanu memoriju i bolje suočavanje s problemima. To su samo neki od razloga za kvalitetan san.

– Cosmopolitan

70% popusta na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 190 kn ako se prijavite (inače je 750 kn).

Možda će vas zanimati

Novi članci