Blokirani suzni kanali – uzroci i liječenje

Suze su nam potrebne za mnogo više od običnog plakanja. Raspršuju se površinom očiju kako bi ih čistili i vlažili, napuštajući ih putem sustava odvodnih kanala kroz nos. Ponekad ti suzni kanali mogu biti suženi ili blokirani, što sprječava odvod suza iz vaših očiju. Nakupljanje tekućine može ostaviti vaše oči vodenastima, crvenima, iritiranima i naotečenima.

Ako su vam oči vodenaste i iziritirane, obavite pregled kako biste provjerili imate li blokirane suzne kanale. Ako je to slučaj, liječnik će vam pomoći otvoriti blokade te tako postići da se odvodnja vaših suza vrati u normalno stanje.

Suzni kanali

Suzni kanali su tanki prolazi koji odvode vaše suze. Oni su dio odvodnog sustava koji se proteže od vaših očiju do vašeg grla. Žlijezde unutar očnih kapaka i bjeloočnice neprestano otpuštaju suze u vaše oči kako trepćete. Izlaze kroz dva mala otvora koja se nalaze u unutarnjim kutovima vaših očiju, neposredno pored nosa.

Uzroci blokiranja kanala

Novorođenčad je katkad rođena s blokiranim suznim kanalima. To se događa jer se dio tkiva koji je odgovoran za otvor ne raširi prilikom rođenja na način na koji bi trebao. Obično se spontano otvori tijekom nekoliko mjeseci. Rjeđe, suzni kanali postanu blokirani jer se odvodni sustav nije formirao ispravno u utrobi.

Kod odraslih, suzni kanali mogu postati začepljeni iz mnogih razloga:

– Otvori u kutovima očiju (punkte) mogu se suziti tijekom godina
– Oštećenje se može dogoditi prilikom ozljede
– Kod slomljenog nosa može nastati ožiljak koji pritišće suzne kanale
– Polipi formirani u nosu mogu blokirati kanale
– Infekcija oka ili nosa može izazvati otekline oko suznih kanala. Konjuktivitis često dovodi do blokiranja suznih kanala.
– Tumor može pritiskati odvodni sustav
– Operacija sinusa može oštetiti odvodni kanal
– Kapi za oči kojima se tretira glaukom mogu izazvati oticanje odvodnih kanala
– Radioaktivni jod i kemoterapija izazivaju oticanje odvodnih kanala
Blokirani suzni kanali – liječenje

Više je načina kojima se mogu liječiti blokirani odvodni kanali. Stanje se može riješiti običnom masažom, a neka stanja zahtijevaju tretmane koji otklanjaju blokadu.

Masaža
Trljanjem kutova vaših ili očiju vašeg djeteta dva puta dnevno možete osloboditi tekućinu i otvoriti tkivo koje prekriva suzne kanale.

Sondiranje suznog kanala
Ako se suzni kanal ne otvori do djetetovog prvog rođendana, liječnik može provesti tanku sondu kroz otvore u kutu oka kako bi otklonio tkivo koje prekriva kanal.

Širenje pomoću katetera
Liječnik uvodi tanku cijev unutar suznog kanala. Pomoću pumpe napuše se balon kako bi proširio kanal.

Intubacija
Tanka cijev je smještena unutar suzih kanala do unutrašnjosti nosa. Cijevi ostaju tamo tri do šest mjeseci kako bi otvorili kanale.

Operacija
Operacijom suznih kanala mogu se stvoriti novi putevi odvodnog sustava.

Popust na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 220 kn ako se prijavite putem ovog obrasca (inače je 750 kn). Upišite email adresu, broj telefona, te ime i prezime.

Kontaktirati će vas iz Optical Expressa s prijedlogom termina za pregled i odgovoriti na sva vaša pitanja o laserskoj korekciji vida.

Možda će vas zanimati

Novi članci