Siva mrena (katarakta) – koje je najbolje vrijeme za operaciju?

Kao oftalmolozi koji se usko bave refrakcijskom kirurgijom, često se susrećemo s pitanjima pacijenata vezanim za operaciju sive mrene odnosno katarakte. Jedno od vrlo čestih takvih pitanja je: kada je najbolje vrijeme za operaciju sive mrene?

Siva mrena

Kada se pacijentu otkrije siva mrena kao uzrok pada vidne oštrine, u današnje vrijeme, najbolji način liječenja je operativna zamjena očne leće s umjetnom očnom lećom. Kako je riječ o invazivnom operacijskom postupku pri kojem se vadi prirodna očna leća i u oko ugrađuje umjetni implantat, mnogim pacijentima nije sasvim svejedno pristupiti takvoj operaciji.

Ako pacijent izrazito slabo vidi zbog sive mrene, tada najčešće ne treba previše obrazlagati zašto je operacija nužna, ali nerijetko se događa da se pacijentima dijagnosticira siva mrena dok oni još nemaju značajnijih vidnih smetnji. Tada je najčešći upit je li takvo stanje opasno i treba li se mrena operirati čim prije ili se može pričekati s operacijom?

U slučaju kada se otkrije siva mrena, a da pacijent još nema izraženijih bitnih vidnih smetnji, najčešće savjetujemo pacijente da se ne moraju žuriti s operacijom sive mrene.

 

Početne promjene leće koje mijenjaju prozirnost leće što stručno nazivamo siva mrena ili katarakta u početku se najčešće nalaze na rubovima leće. Takva rubna zamućenja ne utječu bitno na centralnu vidnu oštrinu i mogu proći godine, pa i decenije dok takva mrena uznapreduje do stupnja koji će znatno oslabiti vidnu oštrinu pacijenta. Isto tako, sama mrena u većini slučajeva ne predstavlja neko posebno opasno stanje za oko koje bi zahtijevalo hitnu operaciju tako da se može mirno pričekati. Međutim, sljedeće logično pitanje je, do kada čekati s operacijom sive mrene?

Tu nema jednoznačnog odgovora, najopćenitije mogu reći da svaki pacijent treba sam procijeniti koliko ga postojeća mrena (pad vidne oštrine) ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Nerijetko se u današnje vrijeme operiraju i sasvim početni stadiji sive mrene, jer u perspektivi mrena kada se jednom pojavi ima samo tendenciju napredovanja.

Kako je operacija mrene u početnim stadijima jednostavnija, jer je leća mekša tako je i cijeli postupak manje rizičan za pacijenta. Pogotovo u današnje vrijeme naprednih kirurških tehnika koje koriste vrlo mali rez bez potrebe šivanja i uz nove generacije implantata, koji se mogu toliko precizno izračunati i ugraditi tako da s operacijom mrene u današnje vrijeme pacijentu rješavamo ne samo zamućenje leće, već se može ispraviti i eventualna dioptrija, ako je pacijent ima.

Ponekad se može čuti od nekih liječnika kako mrena još nije „zrela“ i kako je najbolje pričekati za operaciju. Takvi savjeti najčešće su iz ranijih vremena kada se mrena operirala starijim tehnikama tzv. ekstra kapsularne ekstrakcije katarakte (ECCE) ali u današnje vrijeme kada se katarakta najuspješnije operira tehnikom ultrazvučne fakoemulzifikacije (PHACO) takvi savjeti više ne igraju ulogu.

Najbolje vrijeme za operaciju sive mrene je kada pacijent osjeti da su vidne smetnje uzrokovane mrenom značajne i značajno mu umanjuju kvalitetu življenja. Danas je operacija sive mrene u ustanovama koje provode suvremenu refrakcijsku kirurgiju, jedan sasvim kratki, potpuno bezbolni, ambulantni operacijski zahvat koji može u potpunosti vratiti vid.

Što je siva mrena ili katarakta

Katarakta ili očna (siva) mrena je primarni uzrok nastanka sljepoće u svijetu, može se najjednostavnije opisati kao zamućenje leće koja se nalazi u oku. Zbog sivobijele boje koja je karakteristična za kataraktu naziva se siva mrena.

Siva mrena, takozvana katarakta, ima svoje gradacije te ona može varirati od sasvim sitnog, jedva vidljivog zamućenja pa sve do potpune zamućenosti koja gotovo uopće ne dopušta protok svjetlosti u oko. Upravo zbog toga dolazi do zamućenja vida.

Zamagljen vid otežava svakodnevne aktivnosti poput vožnje, gledanja televizije, čitanja i pisanja. Sam razvoj sive mrene je bezbolan. Jedan od simptoma je promjena u refrakciji oka, neodgovarajuća dotadašnja dioptrija zbog promjene u elastičnosti i sklerozi očne leće. Promjenom dioptrije dolazi do kratkotrajnog poboljšanja, ali u kasnijoj fazi zamućenje počinje onemogućavati bistar vid.

Katarakta je karakteristična za stariju životnu dob i ona se pojavljuje najčešće u poznim godinama, no može se javiti i ranije. Uzroci nastanka katarakte su genetska predispozicija, viša životna dob, pretjerana i preduga izloženost ultraljubičastom ili radioaktivnom zračenju, dijabetes, trauma oka, upotreba nekih lijekova te još neki rijeđi uzroci.

Postavljanje dijagnoze

Siva mrena najbolje se dijagnosticira na kompletnom oftalmološkom pregledu koji uključuje određivanje nekorigirane i najbolje korigirane vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg segmenta oka, širenje zjenica i pregled stražnjeg segmenta oka tj.očne pozadine. Za rano otkrivanje mrene bitni su redoviti očni pregledi. Potrebno je kontrolirati kronične bolesti kao što je dijabetes, a nije nevažna zdrava prehrana s dovoljnom količinom voća i povrća, smanjeno konzumiranje alkohola i nikotina te zaštita očiju od sunca.

Operacija sive mrene

Operacije sive mrene je zamjena naše prirodne očne leće, koja je zamućena, za umjetnu očnu leću koja se ugrađuje u oko na mjesto prirodne očne leće. Operacija se radi ambulantno u anesteziji s kapima, potpuno je bezbolna, traje od 20-30 min., a oporavak vida može se očekivati unutar nekoliko dana.

Koje leće za operaciju mrene koristimo?

U našoj polikinici koristimo leće vrhunske kvalitete za ugradnju u oko nakon operacije sive mrene. To su suvremene savitljive leće, koje se mogu ugraditi na vrlo mali rez koji nije potrebno šivati. Što se tiče dioptrija leće, postoje leće za sve dioptrije, kako za dalekovidnost tako i za kratkovidnost i astigmatizam, te posebne multifokalne leće i leće s produženim fokusom za korekciju daljine i blizine.

Dan operacije sive mrene

Na dan operacije oka važno je da pacijent ima čistu kosu i lice bez ikakve šminke, umjetnih trepavica i slično. Preporuča se odjeća na kopčanje, kako bi se prilikom skidanja odjeće izbjeglo moguće pritiskanje na lice i oko. Pacijent može i treba uzeti svu svoju redovitu terapiju koju koristi za kronične bolesti, s napomenom da u slučaju nekih akutnih infekcijskih bolesti, prehlade, kašlja i sl. zahvat je najbolje odgoditi do potpunog ozdravljenja.

Oporavak nakon operacije sive mrene

Oporavak nakon operacije sive mrene učinjene današnjim suvremenim metodama je vrlo brz i već za nekoliko dana od operacije može se očekivati puna vidna oštrina. Ipak vrlo je važno cijeli prvi tjedan nakon operacije izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru, treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca te se ne preporučaju nikakve sportske aktivnost prva dva tjedna. Kroz to vrijeme potrebno je korisiti određene kapi za oči koje će vam odrediti liječnik nakon operacije. U našoj poliklinici pacijenti dobiju sve potrebne lijekove i upute za prvih tjedan dana nakon operacije.

Cjenik operacije mrene i ugradnje leća. Operacija mrene ultrazvukom (PHACO).

Dr. Dražen Grgić,
Poliklinika Optical Express

Ocjena članka:

1 / 5 1

Popust na pregled

Prijavite se na pregled za otklanjanje mrene u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 400 kn, ako se prijavite putem ovog obrasca (inače je 750 kn). Ovim putem pristajete na to da se vaši podaci automatski šalju Optical Expressu te neće biti korišteni u druge svrhe.

Kontaktirati će vas iz Optical Expressa s prijedlogom termina za pregled i odgovoriti na sva vaša pitanja o laserskoj korekciji vida.

Možda će vas zanimati

Novi članci