Žarenje očiju – zašto vas peku oči i kako si možete olakšati?

Ukoliko vas peku oči, prvi poriv vam je da ih protrljate? Pričekajte i pročitajte kako si možete pomoći. Žarenje očiju može imati više mogućih uzroka, od onih lakših do onih težih.  Žarenje se može pojaviti sa ili bez ostalih simptoma kao što je svrbež, bol u očima, suzenje očiju ili iscjedak iz oka.

žarenje očiju

 

Često je žarenje očiju uzrokovano neizbježnim okolinskim čimbenicima, poput snažnog vjetra ili visoke razine peluda u zraku. Dakako, slična stanja mogu biti i simptomi mnogo ozbiljnijih očnih problema koji zahtijevaju medicinsku pomoć. Kako bi se oči ispravno tretirale, važno je prvo odrediti uzrok žarenja očiju. Otkrijmo zašto vas peku oči.

Optical Express

Uzroci žarenja očiju

Ponekad je lako reći što uzrokuje žarenje očiju i zbog čega vas peku oči. Oči vas mogu peći kao reakcija na kemijske supstance poput sastojaka koji se nalaze u šamponima, kloru iz bazena ili kremi za oko očiju. Ostali iritirajući faktori mogu uključivati šminku, razne kreme, sapune i proizvode za čišćenje.

Nošenje kontaktnih leća tijekom dužeg perioda također može uzrokovati žarenje očiju. Žarenje očiju se također može pojaviti kao posljedica okolinskih uvjeta poput prisutnosti smoga, dima, prašine, peluda ili životinjske dlake. Ukoliko ste alergični na koju od ovih supstanci, još je veća vjerojatnost od žarenja očiju. Čak i čist zrak može uzrokovati da imate osjećaj žarenja očiju, osobito ako je vani izrazito vruće, hladno ili suho vrijeme.

Blink kapi za oči

☀  Iako je prisutnost neke supstance često uzrok žarenja vaših očiju, ovakvo stanje može upućivati i na ozbiljnija stanja. Npr., stanja poput očne rosacee, sindroma suhog oka i blefaritisa mogu uzrokovati osjećaj žarenja očiju.

Također, bilo što što uzrokuje upalu može uzrokovati osjećaje žarenja. Očne alergije, kao i bakterijske ili virusne infekcije mogu izazvati upale koje mogu uzrokovati osjećaj žarenja u očima, kao i obična prehlada ili gripa.

☀  U rijetkim slučajevima, osjećaj žarenja u očima može biti znak ozbiljnijih problema vezanih uz vid ili čak i život, kao što je to  uveitis ili orbitalni celulitis.

Žarenje u očima se obično pojavljuje uz ostale simptome koji mogu upućivati vašeg liječnika na uzrok vaše nevolje. Kada se žarenje u očima pojavljuje uz svrbež, to može signalizirati alergiju, a ako se uz žarenje pojavljuje i iscjedak iz oka, to upućuje na infekciju.

Žarenje očiju – kako olakšati ovakvo stanje?

Kreme znaju biti jedan od glavnih razloga zašto vas peku oči. Zapravo, to je jedan od vodećih razloga tijekom ljeta. Iako kreme obično ne uzrokuju dugotrajnu štetu, može uzrokovati upalu oka i neugodan osjećaj.

Ukoliko vam krema uđe u oči, prvo morate ukloniti leće. Isperite oči s kapima ili umjetnim suzama. Ukoliko vam to nije pri ruci, možete upotrijebiti i običnu vodu. Osjećaj pečenja ublažit će i hladni oblozi preko zatvorenih očiju. 

☀ Ukoliko kemijski proizvodi za kućanstvo dođu u kontakt s vašim očima te vas oči počnu peći, prvo trebate provjeriti upute na proizvodu. U većini slučajeva, dovoljno je isprati oči kako biste smanjili žarenje oka.

☀ Djeca i odrasli često prelaze preko očiju s rukama na kojima su ostaci kreme za sunčanje tijekom ljetnih mjeseci. Iako žarenje i peckanje može biti isprva vrlo neugodno, nježno ispiranje očiju čistom vodom donijet će brzo olakšanje.

☀ Ukoliko patite od alergija, vaš liječnik bi vam mogao prepisati određene kapi za oči koje bi ublažile žarenje tijekom sezone alergija. Kapi se obično razlikuju od oralnih lijekova protiv alergija, što može ponekad i uzrokovati žarenje u očima zbog isušivanja u oku.

☀ Ukoliko uzimate lijekove protiv alergija ili bilo koje druge lijekove za koje vjerujete da uzrokuju žarenje vaših očiju, raspravite s vašim liječnikom o tome trebate li ih prestati uzimati.

☀ Žarenje očiju uzrokovanih suhoćom očiju obično se može tretirati uporabom lubrikacijskih kapi za oči (također nazivanih umjetnim suzama). Hladan oblog preko zatvorenih očiju može vam također donijeti olakšanje.

►  Kada kontaktirati liječnika

☀ Ukoliko vas peku oči, a to žarenje u očima je praćeno bolom ili izrazitom osjetljivošću na svjetlo ili ako imate iscjedak iz oka, zamućen vid, bljeskove, dvostruki vid ili druge neočekivane simptome, kontaktirajte vašeg liječnika odmah.

Čak i ako se ne pojavi niti jedan od ovih simptoma, ako vam se stanje ne poboljša u roku od nekoliko dana, posjetite liječnika.

Pročitajte sljedeće:
Poremećaj oka – diplopija ili dvoslika
Zamagljen vid – jedan od znakova da imate astigmatizam
Ječmenac i chalazion – uzroci i razlike
Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje
Upala očnih vjeđa ili blefaritis – kako liječiti upalu?
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida
Natečene oči, peckanje i suzenje – kako si pomoći?
Loš noćni vid: aureole i bljeskovi
Fotofobija – osjetljivost na svjetlo
Trahom – očna infekcija
Herpes oka – uzroci, simptomi i liječenje

Ocjena članka:

3.84 / 5 19
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci