Kako se rashladiti na ovoj vrućini?

Kako temperature rastu i tisuće ljudi je na odmoru u ljetne vruće dane, otkrivamo vam neke od načina kako da ostanete rashlađeni tijekom vrućina:

☀ Jedite male obroke u manjim vremenskim razmacima. Što je obrok obilniji, vaš organizam proizvodi više metaboličke topline kako bi razgradio hranu. Izbjegavajte hranu bogatu proteinima.

☀ Držite zapešća pod hladnom vodom pet sekundi svakih nekoliko sati. Kako glavna vena prolazi kroz to područje, pomaže u hlađenju krvi.

Optical Express

☀ Jedite začinjenu hranu. Iako to najmanje želite tijekom vrućih ljetnih dana, curry i chilli mogu stimulirati receptore za vrućinu u ustima, povećati cirkulaciju i potpomoći znojenje, što pomaže hlađenju tijela.

☀ Okupajte se ili istuširajte mlakom vodom, tek toliko ispod temperature tijela, pogotovo u vrijeme prije spavanja. Iako hladan tuš može zvučati primamljivije, vaše tijelo sakuplja toplinu kasnije kako bi nadokladilo gubitak topline.

☀ Ako imate podrum, koristite ga tijekom najtoplijih sati u danu kada je sunce najjače. Podrumi su u prosjeku 10-15 stupnjeva hladniji nego gornji prostori u kući.

☀ Nosite prozračnu, pamučnu odjeću svijetlih boja. Toplina se zadržava u sintetičkim vlaknima, no pamuk upija znoj te njegovo isparavanje čini da se osjećate hladnije. Svijetle boje reflektiraju sunčevu radijaciju.

☀ Dok ste izvan kuće, navucite zastore kako biste spriječili zagrijavanje.

☀ Možda žudite za hladnim pivom ili čašom bijelog vina, no trebate izbjegavati alkohol, jer dehidrira organizam. Preporuča se mineralna voda ili sokovi s malim udjelom šećera. Također izbjegavajte pića s kofeinom, poput kave i cole. Oni povećavaju metaboličku toplinu u tijelu.

☀ Žene bi trebale zamijeniti svoj uobičajeni losion za tijelo s proizvodima namijenjenima za poslije sunčanja koji sadrže aloe veru i imaju efekt hlađenja. Na taj način spustit će tjelesnu temperaturu.

☀ Usporite ritam i izbjegavajte naporne aktivnosti koji će stimulirati vaš organizam da podigne bazičnu temperaturu tijela. Ako morate vježbati, činite to tijekom najhladnijeg dijela dana, što je obično prije 7.00 h.

☀ Nabavite tekući led. Ovaj led koji se može koristiti više puta, odličan je za hlađenje vruće kože.

☀ Pijte čaj krizanteme. Stručnjaci kažu kako je krizantema rashlađujuća biljka koja bistri glavu.

☀ Ugradite klimatizacijski uređaj koji će rashladiti vas i vaše prostorije.

☀ Večer prije nego se spremate za idući dan koji ćete provesti na suncu, zarolajte nekoliko vlažnih ručnika i ubacite ih u zamrzivač. Ponesite ih u plastičnoj vrećici. Kada vam postane prevruće, odmotajte ih i stavite preko glave.

☀ Isprobajte crni kohoš (Black Cohosh) – biljni pripravak za koji je dokazano da pomaže kod valova vrućine i noćnog znojenja kod žena s menopauzom. Istraživanja pokazuju kako djeluje na hipotalamus, gdje se regulira tjelesna temperatura.

☀ Riješite se pokrivača i spavajte ispod plahte. Stavite plahte u plastičnu vreću i držite ih u hladnjaku nekoliko sati prije odlaska u krevet. Kada zaspemo, temperatura tijela se spusti, zbog čega je teško spavati pri vrućem vremenu. Hladne plahte iz hladnjaka mogu vam pomoći da bolje spavate.

☀ Ugodno se smjestite, zatvorite oči i zamislite snijeg. Istraživanja su pokazala kako tijelo reagira na takva sanjarenja, pritom snizujući tjelesnu temperaturu.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci