Kako mi je dioptrija zagorčala put u Dubai

Sve mi sanjamo o ponekoj dalekoj zemlji, pa ni ja nisam iznimka. Kada sam saznala da me tvrtka šalje na kongres u Dubai, nitko nije bio sretniji od mene. Pakirala sam se sigurno mjesec dana, pomno planirala što ću sve raditi i vidjeti u slobodno vrijeme, zamišljajući raj na zemlji.

Osvanuo je dan putovanja, a ja sam unatoč upali očiju bila presretna. Pošto nisam mogla staviti leće, ponijela sam dioptrijske naočale, iako ih mrzim. Nisam se dala pokolebati, bila sam presretna; vukla sam svoje prenatrpane kofere po aerodromima i ništa mi nije smetalo, jer ništa se ne može mjeriti sa sedam dana u Dubaiju. Međutim, stvari su se vrlo brzo okrenule. Sletjeli smo u Dubai, pokupila sam svoje stvari i krenula prema izlazu. Na izlasku iz zgrade aerodroma, odvio se pravi filmski scenarij. Već malo rasklimane naočale pale su mi s nosa, dok sam se saginjala, a onda sam još nagazila na njih. Od mog vida i naočala ostalo je samo malo smrskanog stakla.

Optical Express

Pošto imam poveću dioptriju i astigmatizam, sve mi je bilo prilično mutno, ali tješila sam se: Hej, pa ovo je Dubai, nabavit ću nove naočale! Ispostavilo se da to i nije tako lako. Drugi dan sam već ujutro trebala zauzeti svoje mjesto na predavanju, što se pokazalo kao prava noćna mora. Nisam vidjela projekciju prezentacije, pa sam se premjestila u prvi red. Nije pomoglo, naprezala sam se, i postajala sve neraspoloženija.

Na pauzi sam htjela pozdraviti neke od kolega, ali vidjela sam samo obrise, tu i tamo bih mahnula nekome, nesigurna jesam li mahnula pravoj osobi. Nisam mogla unajmiti ni auto, kao što sam imala u planu, jer nisam ništa vidjela. Napokon sam pronašla optiku, ali obzirom na kompliciranu dioptriju, naočale su mogle biti gotove za 7 dana, pa je i ta ideja propala. Leće nisam mogla staviti, jer su mi oči bile suhe i upaljene.

Tek trećeg dana cijele te agonije, vidjela sam kolegu iz Londona. Odnosno, on je vidio mene. Naravno, brže bolje sam se požalila, a on mi je rekao da je obavio skidanje dioptrije u Optical Expressu i ja sam nakon povratka i malo guglanja vidjela da Optical Express ima podružnicu u Zagrebu i da je sve isto kao i u Londonu.  Napamet sam im natipkala mail, i naručila se na pregled po povratku kući.

Dani u Dubaiju su se vukli, vrijeme sporo prolazi kad se ne zabavljate. Odlazila sam iz Dubaija, a da nisam vidjela ništa, ljuta na cijeli svijet, a najviše na sebe, proklinjući naočale, leće, dioptriju, astigmatizam, sve. Čim sam došla kući dočepala sam se rezervnih naočala i otišla na pregled.  Primio me dr. Dean Šarić, stručnjak za lasersku korekciju vida, pregledao me i objasnio mi sve što me zanimalo vezano uz skidanje dioptrije, ali i uz stanje mojih očiju i moje prilično komplicirane dioptrije. Najviše sam se bojala da upravo zbog toga neću biti kandidat za pregled.

Zahvat sam dogovorila odmah dan iza pregleda, i sljedeći dan sam se vratila na zahvat. Po preporuci liječnika, odlučila sam se IntraLase iDesign tehnologiju. Prije samog zahvata bila sam malo nervozna, moram priznati. Očekivala sam nesnosnu bol. Ništa od toga se nije dogodilo, zahvat nije bio bolan, trajao je samo 15ak minuta. Već tu večer sam vidjela bolje nego ikada prije. Drugi dan je na kontroli sve bilo u redu. Svih 5 postoperativnih kontrola bilo je besplatno, a postoperativna njega je bila vrhunska, nisam imala apsolutno nikakvih primjedbi, dapače, samo riječi hvale.

Od tog mog nemilog Dubaija prošla je godina dana. Neki dan sam na poslu saznala da me ove godine na kongres šalju u New York. Ovaj put me neće ometati ni dioptrija, ni naočale, a ljeto i sve njegove boje u New Yorku gledat ću okom sokolovim, i doživjeti ga onako kako nikada prije nisam mogla.  Nevjerojatan je osjećaj nakon toliko godina normalno i bistro gledati svijet oko sebe.

Optical Express nalazi se u Zagrebu, na adresi Strojarska 18. Jedini u regiji koriste tehnologiju na kojoj NASA i NATO odobravaju lasersku korekciju vida na svojim astronautima i pilotima.

A.V.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci