Kontaktne leće – koju vrstu mogu koristiti kratkovidne osobe?

Kratkovidnost ili miopija je jedna od najčešćih refraktivnih pogrešaka vida te postoje različite opcije kod tretiranja ovog stanja. I naočale i kontaktne leće mogu biti učinkovite kod poboljšanja kratkovidnosti, sve dok imate ispravnu dioptriju.

Kako bismo ispravno vidjeli, svjetlosne zrake dopiru od objekta na koji se fokusiramo, prodiru kroz oko i dolaze do mrežnice u stražnjem dijelu oka.

Mrežnica je odgovorna za slanje vizualnih informacija preko optičkog živca do mozga, gdje se informacije procesiraju.

Optical Express

Miopiju karatkteriziraju teškoće pri gledanju udaljenih objekata (objekti se čine zamagljeni i teže su prepoznatljivi), no bez teškoća gledanja objekata u blizini.

Pojavljuje se kada je očna jabučica preduguljasta ili je rožnica previše zakrivljena, vodeći tako do nesposobnosti sakupljanja svjetlosnih zraka na ispravnom mjestu.

Ispravljanje miopije pomoću kontaktnih leća

Kontaktne leće mogu se koristiti kao pomoć pri ispravljanju kratkovidnosti. Konkavne leće koriste se za ispravljanje kratkovidnosti i djeluju na principu da savijaju svjetlosne zrake lagano prema van kako bi se one mogle sakupiti na ispravnom mjestu na mrežnici.

Konkavne kontaktne leće imaju znak minus (-) prije broja što se tiče dioptrije. Što je broj dalje od nule, korekcija je veća. Uobičajeno je također da često ljudi imaju različite dioptrije na svakom pojedinačnom oku.

Vaš liječnik može vas savjetovati u vezi toga koji tip kontaktnih leća bi bio najprikladniji za vas uzimajući u obzir prianjanje i materijal leća, kao i način na koji biste ih koristili, čistili i čuvali.

Dostupne su različite vrste kontaktnih leća, od mekih kontaktnih leća do onih tvrdih koje su plinopropusne (što znači da propuštaju više kisika u vaše oko).

Nužno je posjetiti stručnjaka prije kupnje kontaktnih leća kako biste dobili leće koje vam najbolje odgovaraju.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci