6 ljetnih savjeta za zdravu kožu

 

Zdrava koža je svima privlačna, ali često zaboravljamo brinuti o njoj. Kako biste se pravilno brinuli o svojoj koži, donosimo vam ovih 6 savjeta. Držite ih se i zdrava koža neće biti više samo mit.

Eksfolijacija za čišću, glađu kožu

Eksfolijacija otklanja mrtve stanice kože kako bi spriječila nakupljanje te poboljšala djelovanje tonika i hidratizirajućih krema. Činite to ujutro, prije nanošenja tonika, hidratacijske kreme, SPF i make-upa. Nakon eksfolijacije, ne zaboravite nanijeti hidratacijsku kremu, kao i SPF.

Hidratizacija

Koristite hidratizirajuću masku barem 2 puta u tjednu.  Savjet: osvježite kožu s revitalizirajućom vodom u spreju imajući je pri ruci – na radnom stolu, u autu, teretani, avionu.

Sprijateljite se s H2O

Visoke temperature i više vremena provedenog na otvorenom vode do unutarnje dehidracije, što može voditi do glavobolja. 8 čaša čiste, filtrirane vode svakoga dana pomažu očuvati ravnotežu vlage u tijelu i koži te pomoći detoksikaciji. Ukoliko pijete kofeinske napitke, morate utrostručiti količinu vode.

Nanesite zaštitni faktor (i ponovite)

Nije dovoljno samo nanijeti zaštitnu kremu protiv sunčevih štetnih zraka – morate je nanijeti dovoljno, te ponavljati postupak. Studije pokazuju kako većina ljudi ne nanosi dovoljno kreme. Dovoljno je nanijeti čajnu žličicu za lice. Na tijelo nanesite količinu koja bi odgovarala maloj čašici za piće.

Nanesite ponovno svaka 2 sata. Također, izbjegavajte podnevno sunce, koliko je god moguće.

Njegujte oštećenu kožu

Ako ste zaboravili kremu za sunčanje, niste je dovoljno nanijeli ili ste na neki način izgorjeli, nanesite balzame koji hlade oštećenu kožu.

Opekline od sunca povećavaju rizik od melanoma stoga idite na pregled kože jednom godišnje te se samoprovjeravajte jednom mjesečno kako biste detektirali rane znakove karcinoma i malignog melanoma. Pazite na nove izrasline na koži i bilo kakve promjene.

Popravite i liječite oštećenja od sunca

UV zrake uzrokuju fotostarenje što uključuje smeđe mrlje, grubu kožu i bore, bilo da ste izgorjeli na suncu ili ne. Kada sunce dođe u kontakt s kožom događa se šteta, uzrokujući upalu, stvaranje reaktivnih molekula kisika koje utječu na rast kožnih stanica te destrukciju enzima koji potiču rast kolagena.

Preplanula koža je primamljiva, no uzrokuje štetu. Kako biste se obranili od štete, koristite mnogo sastojaka koji usporavaju starenje kože kako biste pomogli odstraniti nastalu štetu te se unaprijed zaštitili od efekata starenja koje uzrokuju UV zrake.

70% popusta na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 190 kn ako se prijavite (inače je 750 kn).

Možda će vas zanimati

Novi članci