Daltonizam – Riješite test vida za raspoznavanje boja!

Daltonizam je uobičajeni izraz za poremećaj pri prepoznavanju boja. Iako ga nema velik broj ljudi, on je veliki problem za ljude koji imaju daltonizam. Zdrave osobe razlikuju više od 2000 boja, a daltonisti znatno manje. Svakodnevica daltonista potpuno je drukčija od osoba koje ga nemaju. No, bez obzira na daltonizam, svi smo se mi barem jednom doveli u raspravu oko boja koje vidimo, zar ne? Iako nemaju daltonizam, neke osobe ponekad znaju pomiješati npr. tirkiznu zelenu s plavom bojom i slično. Kako bismo provjerili koliko dobro vidimo boje, napravili smo ovaj kratki test vida za raspoznavanje boja.

Saznajte više:

Daltonizam – poremećaj raspoznavanja boja

Poremećaj prepoznavanja boja, prvi je na temelju vlastitog iskustva u 19. stoljeću istražio engleski kemičar i fizičar John Dalton, po kome je ta očna anomalija dobila ime. U početku je znanstvenik smatrao da ono ukazuje na nedostatak receptora za plavu, crvenu ili zelenu boju. Prema tom Daltonovom modelu, današnja medicina razlikuje tri tipa daltonizma.

Fotoreceptori – živčani završeci na mrežnici oka služe za reakciju na podražaje tri temeljne valne dužine svjetlosti i „odgovorni“ su za prepoznavanje tri boje spektra: crvenu, zelenu i plavu. Daltonisti imaju upravo poremećaj u tim receptorima.

Nevjerojatne činjenice o očima koje sigurno niste znali

70% popusta na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 190 kn ako se prijavite (inače je 750 kn).

Možda će vas zanimati

Novi članci