Gledanje u nečije oči može izazvati halucinacije

Kontakt očima ima snažan učinak u socijalnim interakcijama, no eksperimenti tog tipa su još uvijek slabo razumljivi. Zahvaljujući jednoj od studija, sada znamo da zurenje u nečije oči može izazvati halucinacije – bez ikakve uporabe psihoaktivnih supstanci. Možda je ovaj halucinogeni efekt povezan s promatranjem nečijih očiju.

oči

Talijanski psiholog Giovanni Caputo je objavio rad u kojem opisuje metodu i rezultate vezane uz gledanje u nečije oči. 40 mladih volontera podijeljeno je u dvije grupe, eksperimentalnu i kontrolnu grupu. Parovi u eksperimentalnoj grupi bili su upućeni na to da gledaju jedni drugima u oči 10 minuta bez prestanka. Svaki sudionik u kontrolnoj grupi je 10 minuta gledao u prazan zid.

Iako ispitanici nisu znali svrhu istraživanja, upareni sudionici su izvjestili više iskustava disocijacija i halucinacija od onih koji su gledali u zid. Disocijacija se odnosi na stanje u kojem osoba gubi dodir sa samom sobom, realnošću i percepcijom prolaska vremena. Halucinacije se odnose na viđenje stvari koje realno ne postoje, u ovom slučaju uključujući čudovišta, poznanike ili vlastito lice (kao posljedica gledanja partnerova lica bez prestanka).

Sam znanstvenik ne može objasniti zašto se te halucinacije pojavljuju, no možda će daljnje studije pomoći u objašnjenju ovog fenomena. Prilično je poznato da određene ilegalne supstance mogu uzrokovati halucinacije, no ovi sudionici nisu bili pod nikakvim utjecajem ičega – stoga su halucinacije moguće i pod normalnim okolnostima. Moguće je da su halucinacije rezultati lutajućih misli, no takve lutajuće misli su lakše za postići kada je osoba pod utjecajem nečega.

U svakom slučaju, gledanje u nečije oči dulje vremena može ukazivati na to da tu osobu volite te može izazvati da ju zavolite – tako da ako niste u potrazi za halucinogenim iskustvom koje bi kulminiralo zaljubljenošću, bolje pazite koliko dugo u koga gledate.

70% popusta na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 190 kn ako se prijavite (inače je 750 kn).

Možda će vas zanimati

Novi članci