Što su očne alergije i na što sve možete biti alergični?

Kada kažete: „Imam alergiju“, ljudi očekuju da kišete. No također možete imati i crvene, naotečene i iziritirane oči. Uobičajeni uzročnici poput peluda, prašine, životinjske dlake i ostalih vanjskih i unutarnjih alergena mogu prouzročiti simtome očnih alergija. Kako biste ih uklonili, važno je da utvrdite što ih uzrokuje i držite se podalje tih uzročnika. Kapi za oči i ostali lijekovi mogu vam olakšati stanje.

Uzročnici očnih alergija

Očne alergije poznate su i kao alergijski konjuktivitis. Kao i kod ostalih alergijskih reakcija, uzrokovane su radom imunološkog sustava, tjelesnog prirodnog obrambenog mehanizma.

Kada imate alergiju, vaš organizam reagira na tvari koje nisu toliko štetne, poput peluda, prašine, plijesni ili životinjskih dlaka. Oslobađa se histamin, tvar koja uzrokuje oticanje i upalu. Krvne žile u vašim očima naotiču te one postaju crvene, suzne i iziritirane.

Možete biti alergični na:

  • pelud od trava, korijenja i drveća. To su najčešće vrste očnih alergija i nazivaju se sezonskim alergijskim konjuktivitisom
  • prašinu, životinjsku dlaku i ostale alergene unutarnjih prostora. Ove alergije traju tijekom cijele godine i nazivaju se kroničnim konjuktivitisom.
  • šminku, parfeme i ostale kemijske sastojke koji uzrokuju očne alergije pod nazivom kontaktni konjuktivitis
  • kontaktne leće

Simptomi na koje trebate obratiti pažnju:

  • crvene, iziritirane oči
  • svrbež
  • suzenje iz očiju
  • naotečene vjeđe
  • osjetljivost, žarenje, bol
  • osjetljivost na svjetlo

Obično se pojavljuju i ostali simptomi alergija, poput začepljenosti nosa i kihanja.

Očne alergije – liječenje

Neki od istih lijekova koje se koriste za nosne alergije koriste se i za očne alergije. Kako biste si olakšali što prije, lijekovi koji se izdaju bez recepta i kapi za oči mogu pomoći.

Antihistamiski lijekovi i kapi za oči

Antihistaminici rade na način da zaustavljaju histamin kako bi olakšali stanje svrbeža i suzenja očiju. Na tržištu postoji više vrsta, a neki od njih mogu uzrokovati pospanost.

Antihistaminske kapi za oči pogodne su za svrbež i suzenje očiju. Mogli biste ih koristiti nekoliko puta dnevno, no one bezreceptne ne koristite duže od 2-3 dana.

Obično se kombiniraju s ostalim vrstama kapi, uključujući one koje sužavaju otečene krvne žile u očima. Ne smijete koristiti ovu vrstu kapi (dekongestivi) više od nekoliko dana za redom. Ukoliko imate glaukom, nemojte ih koristiti uopće.

Popust na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 220 kn ako se prijavite putem ovog obrasca (inače je 750 kn). Upišite email adresu, broj telefona, te ime i prezime.

Kontaktirati će vas iz Optical Expressa s prijedlogom termina za pregled i odgovoriti na sva vaša pitanja o laserskoj korekciji vida.

Možda će vas zanimati

Novi članci