Što je skijaskopija – određivanje dioptrije pomoću širenja zjenica

Ponekad dioptriju nije dovoljno samo izmjeriti kompjuterskim refraktometrom, već se dioptrija mjeri  i širenjem zjenica (skijaskopija) – kapanjem kapi za oči u svako oko, a zatim se mjeri dioptrija bez da na tu dioptriju utječe akomodacija oka. 

Što očekivati?

Vaš liječnik će ukapati malu dozu kapi za oči u svako oko. Obično je potrebno 20-30 minuta kako bi se zjenice potpuno otvorile. Oči svjetlijih boja (poput plavih, zelenih, boje lješnjaka) šire se brže od smeđih očiju.

Dok su vam zjenice raširene, vid postaje zamagljen. Imate problema s fokusiranjem na bliže objekte.  Također ste preosjetljivi na svjetlost. Ako su vam oči proširene zbog pregleda ili nekog zahvata, ponesite sunčane naočale sa sobom. One će pomoći s bljeskovima i osjetljivošću na sunce kada napustite ordinaciju.

Efekti ovakvih kapi za oči traju nekoliko sati. Koliko će vaš vid biti zamagljen i kako dugo ovisi o vrsti kapi za oči te samoj reakciji vaših očiju. Nije sigurno voziti nakon kapanja očiju. Trebali biste se pobrinuti za prijevoz nakon pregleda.

Ukoliko imate ikakvih pitanja prije ili poslije pregleda ili zahvata proširenih zjenica, razgovarajte s vašim liječnikom. Ili možete postaviti pitanje nama – a naš stručnjak iz poliklinike Optical Express dr. Dean Šarić – ubrzo će odgovoriti na sva vaša pitanja.

Možda će vas zanimati i sljedeće:

8 znakova da vam je potreban oftalmološki pregled
Pregled za lasersku korekciju vida za čitatelje Dioptrije samo 99kn
Koliko dugo traje i od čega se sastoji pregled za lasersku korekciju vida?
Pitanja koja trebate postaviti svom oftalmologu?

 

Popust na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 100 kn ako se prijavite putem ovog obrasca (inače je 750 kn). Upišite email adresu, broj telefona, te ime i prezime.

Kontaktirati će vas iz Optical Expressa s prijedlogom termina za pregled i odgovoriti na sva vaša pitanja o laserskoj korekciji vida.

Možda će vas zanimati

Novi članci