Otečene oči, peckanje i suzenje – kako si pomoći?

Otečene vjeđe se pojavljuju kada postoji upala ili višak tekućine u tkivima koje obavijaju oko. Otečene vjeđe mogu, a i ne moraju biti bolne, te zahvaćaju i gornje i donje kapke. Mnogo je razloga za otečene vjeđe, uključujući infekcije oka, ozljede i alergije. Otečenost vjeđa može biti i znak mnogo ozbiljnijih, za vid opasnih problema, poput orbitalnog celulitisa, Gravesove bolesti te očnog herpesa. Važno je posjetiti liječnika ukoliko simptomi ustraju, pogoršavaju se ili mijenjaju.

Otečene vjeđe – simptomi
Otečene vjeđe su simptom nekog drugog stanja, poput alergija ili infekcija. Uz otečene vjeđe dolaze i ovi simptomi:

☑ Očne iritacije, poput svrbeža
☑ Preobilno izlučivanje suza
☑ Smetnje u vidu
☑ Crvenilo vjeđa
☑ Crvenilo očiju i upala konjunktive
☑ Očni iscjedak
☑ Suhoća očnih vjeđa
☑ Bol, osobito ako je uzrok infekcija oka

Otečene vjeđe – uzroci
Mnogo je uzroka zbog kojih oči mogu biti naotečene – od onih blažih do potencijalnih stanja opasnih za vid.

☑ Alergije
Očne alergije se pojavljuju kada imunološki sistem reagira na stranu tvar – alergen. Pelud, prašina, životinjske dlake, određene kapi za oči ili otopine za leće su neki od najčešćih očnih alergena. Kozmetika za oči također može biti uzrok naotečenih očiju.

☑ Konjuktivitis
Upala konjunktive. Alergijski, bakterijski i virusni konjuktivitis može rezultirati naotečenim vjeđama uz ostale simptome, poput vodenastih, crvenih i iritiranih očiju.

☑ Ječmenac
Obično se pojavljuje kao naotečena, crvena izraslina na rubu vjeđe. Ječmenci su obično uzrokovani bakterijskim infekcijama te upalama meibomianovih žlijezda.

☑ Chalazion
Stanje uzrokovano začepljenim meibomianovim žlijezdama isprva se čini kao ječmenac, no kasnije se razvija u lojnu cistu. Druga razlika jest ta da se ječmenac pojavljuje na rubu vjeđe dok se chalazion razvija dalje od ruba. Oba stanja uzrokuju naotečenost vjeđa.

☑ Ozljede oka
Trauma očnog područja, pogotovo nagnječenje očne vjeđe te trauma uzrokovana očnim kozmetičkim operacijama (blefaroplastika, operacija vjeđa) mogu uzrokovati upale i naotečene vjeđe.

☑ Korištenje kontaktnih leća
Neispravna njega kontaktnih leća, poput nošenja nečistih leća, plivanje za vrijeme nošenja leća ili čuvanje leća u nečistoj posudi mogu uzrokovati očne infekcije i naotečene vjeđe. Korištenje oštećenih leća također može iziritirati oko te uzrokovati otečenost vjeđa.

☑ Blefaritis
Upala očnih vjeđa, obično uzrokovana nepravilnim radom uljnih žlijezda u vjeđama koje se prazne blizu baze trepavica. Blefaritis karakteriziraju naotečene i bolne vjeđe te mogu biti udružene s prhutastom kožom vjeđa te gubitkom trepavica. Blefaritis je obično kronično stanje, što znači da simptomi mogu biti kontrolirani pravilnim tretmanom i higijenskim navikama, no nikada nije u potpunosti izliječen. Često se veže uz bakterijske infekcije, no može biti i povezan sa sindromom suhog oka.

☑ Periorbitalni celulitis
Ovo je relativno česta infekcija i/ili upala očnih vjeđa i područja oko očiju. Infekcija može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili ostalim patogenima. Periorbitalni celulitis se još naziva i preseptal cellulitis.

☑ Orbitalni celulitis
Ovo je rijetka i ozbiljna bakterijska infekcija tkiva koja obavijaju oko, rezultirajući bolnim oticanjem gornje i donje vjeđe, te moguće i područja obrva i obraza. Ostali simptomi uključuju ispupčene oči, oslabljen vid, vrućicu te bol u očima. Orbitalni celulitis jest medicinska hitnost te je potreban brzi tretman antibioticima kako bi se spriječilo oštećenje optičkog živca, stalan gubitak vida ili sljepoća te ostale ozbiljne komplikacije.

☑ Očni herpes
Uzrokovan najčešće virusom herpes simplex, očni herpes uzrokuje upalu rožnice. Simptomi mogu biti slični konjuktivitisu, no vjeđe mogu biti izrazito bolne uz zamućen vid, te naotečene zbog čega možete imati problema s vidom. Gravesova bolest – ovaj očni poremećaj, uzrokovan preaktivnom štitnom žlijezdom (hipertiroizam), često se povezuje s otečenim i podbuhlim vjeđama te izbočenim očima, kao i sa postojanjem duple slike te spuštenih vjeđa (ptosis). Ako imate bilo koji od ovih simptoma, posjetite svog liječnika što je prije moguće zbog ispravne dijagnoze i liječenja.

Tretman za naotečene vjeđe
Tretman naotečenih vjeđa ovisi o prvotnom uzroku. Vaš optometrist ili oftalmolog mogu vam prepisati lijekove ili kapi za ovo stanje. Općenito, ako vam oči naotiču zbog alergija, antihistaminske kapi za oči ili lijekovi protiv alergija, kao i kapi za oči koje ovlažuju će pomoći kod uklanjanja simptoma. Vaš liječnik bi mogao preporučiti i blage steroidne kapi u slučaju ozbiljnijih alergijskih reakcija. Ostala stanja, poput infekcija kao što je konjuktivitis ili očni herpes, reagiraju dobro na antivirusne ili protuupalne kapi i masti za oči, kao i na antibiotike. Također, ako nosite kontaktne leće, uklonite ih dok se oticanje ne povuče. Stavljanje hladnog obloga na oči katkad može umanjiti oticanje vjeđa, kao i polijevanje hladnom vodom dok su vjeđe zatvorene. Ukoliko simptomi ustraju ili se pogoršaju ili ako osjetite bol u očima, posjetite svog liječnika što je prije moguće.

4 savjeta kako prevenirati naotečene oči

☑ Testirajte se na alergene. Ako su naotečene vjeđe i ostali simptomi alergija česta pojava kod vas, testirajte se na alergene. Ako znate na što ste alergični, možete izbjeći određene alergene ili u najmanju ruku minimalizirati izloženost od njih.
☑ Izaberite kozmetiku i ostale proizvode za ljepotu koji su hipoalergenski te bez umjetnih dodataka kako biste spriječili alergijske reakcije. Također možete napraviti test prije upotrebe određenih proizvoda na zapešću kako biste izbjegli alergijske reakcije.
☑ Kada koristite kapi za oči, koristite kapi bez konzervansa. Iako konzervansi u uobičajenim kapima za oči sprječavaju razmnožavanje bakterija, neki ljudi su alergični na njih.
☑ Ako nosite kontaktne leće, možete minimalizirati rizike od očnih infekcija ili iritacija primjenjujući ispravne higijenske postupke, uključujući i čestu zamjenu vaših leća te posuda za iste.

Peckanje očiju

Disfunkcije Meimobove žlijezde

Pečenje očiju može imati više mogućih uzroka, od onih lakših do onih težih. Žarenje se može pojaviti sa ili bez ostalih simptoma kao što je svrbež, bol u očima, suzenje očiju ili iscjedak iz oka. Često je pečenje očiju uzrokovano neizbježnim čimbenicima iz okoline, poput snažnog vjetra ili visoke razine peludi u zraku. Dakako, slične senzacije mogu biti i simptomi mnogo ozbiljnijih očnih problema koji zahtijevaju medicinsku pomoć. Kako bi se oči ispravno tretirale, važno je prvo odrediti uzrok pečenja očiju.

▶ Pečenje očiju – uzroci

Ponekad je lako reći što uzrokuje žarenje očiju. Npr., oči vas mogu peći kao reakcija na kemijske supstance, poput sastojaka koji se nalaze u šamponima, kloru iz bazena ili kremi za oko očiju. Ostali iritirajući faktori mogu uključivati šminku, razne kreme, sapune i proizvode za čišćenje. Nošenje kontaktnih leća tijekom dužeg perioda također može uzrokovati pečenje očiju.
Žarenje očiju se također može pojaviti kao posljedica smoga, dima, prašine, peludi ili životinjske dlake. Ukoliko ste alergični na koju od ovih supstanci, još je veća vjerojatnost od pečenja očiju. Čak i čist zrak može uzrokovati osjećaj žarenja očiju, osobito ako je vani izrazito vruće, hladno ili suho vrijeme.

Iako je prisutnost neke supstance često uzrok pečenja očiju, ovakvo stanje može upućivati i na ozbiljnija stanja. Npr., stanja poput očne rosacee, sindroma suhog oka i blefaritisa mogu uzrokovati osjećaj žarenja očiju. Također, bilo što što uzrokuje upalu može uzrokovati osjećaje žarenja. Očne alergije, kao i bakterijske ili virusne infekcije mogu izazvati upale koje mogu uzrokovati osjećaj žarenja u očima, kao i obična prehlada ili gripa.

U rijetkim slučajevima, pečenje očiju može biti znak ozbiljnijih problema vezanih uz vid ili čak i život, kao što je to uveitis ili orbitalni celulitis. Žarenje u očima se obično pojavljuje uz ostale simptome koji mogu upućivati vašeg liječnika na uzrok vaše nevolje. Npr., kada se žarenje u očima pojavljuje uz svrbež, to može signalizirati alergiju, a ako se uz žarenje pojavljuje i iscjedak iz oka, to upućuje na infekciju.

▶ Pečenje očiju – kako si olakšati

Ukoliko kemijski proizvodi za kućanstvo dođu u kontakt s vašim očima i izazovu pečenje, prvo trebate provjeriti upute na proizvodu. U većini slučajeva, dovoljno je isprati oči kako biste smanjili žarenje oka. Kao primjer, djeca i odrasli često prelaze preko očiju s rukama na kojima su ostaci kreme za sunčanje tijekom ljetnih mjeseci. Iako žarenje i peckanje može biti isprva vrlo neugodno, nježno ispiranje očiju čistom vodom donijet će brzo olakšanje.

Ukoliko patite od alergija, vaš liječnik bi vam mogao prepisati određene kapi za oči koje će ublažiti žarenje tijekom sezone alergija. Kapi se obično razlikuju od oralnih lijekova protiv alergija, što može ponekad i uzrokovati žarenje u očima zbog isušivanja u oku. Uzimate li lijekove protiv alergija ili bilo koje druge lijekove za koje vjerujete da uzrokuju pečenje očiju, raspravite s vašim liječnikom o tome trebate li ih prestati uzimati. Pečenje očiju uzrokovanih suhoćom očiju obično se može tretirati uporabom lubrikacijskih kapi za oči (također nazivanih umjetnim suzama).
Hladan oblog preko zatvorenih očiju može vam također donijeti olakšanje.

▶ Kada kontaktirati liječnika

Ukoliko je pečenje očiju praćeno bolovima ili izrazitom osjetljivošću na svjetlo ili ako imate iscjedak iz oka, zamućen vid, bljeskove, dvostruki vid ili druge neočekivane simptome, kontaktirajte svog liječnika odmah. Čak i ako se ne pojavi niti jedan od ovih simptoma, a stanje vam se ne poboljša u roku od nekoliko dana, bilo bi dobro da posjetite liječnika.

Crvenilo oka – uzroci i prevencija

Proširenje ili povećanje krvnih žila koje se nalaze u blizini oka (površinskih krvnih žila) može izazvati nastanak crvenila u oku. Iako je u većini slučajeva bezbolno, ono ne mora biti potpuno bezopasno, te se savjetuje, ukoliko potraje dulje od 1-2 dana, konzultacije s liječnikom specijalistom.

Iznenadna pojava očnog crvenila često je benigna pojava u oku i posljedica je prehlada, vanjskih nadražaja, alergija, umora, uzimanja nekih lijekova (najčešće onih koji sadrže kortikosteroide, iako se neki oblici očnih bolestima upravo njima liječe) ili predugog gledanja u ekran kompjutera. Međutim, crvenilo u nekim slučajevima može biti ne baš toliko benigno stanje oka te je posljedica upala ili infekcija oka, kao što to mogu biti i vanjska i mehaničkih oštećenja oka.

Komplikacije koje mogu uzrokovati crvenilo oka najčešće su: konjunktivitis, subkonjunktivalno krvarenje, blefaritis, uveitis, sindrom suhog oka, česta uporaba fiziološke otopine (umjetne suze), mehaničke ozljede oka, nadražaj uzrokovan nošenjem kontaktnih leća, ulkus rožnice (čir) ili čak pojava akutnog glaukoma.

Najčešći uzrok crvenila u oku je konjunktivitis, koji je stanje upale očne spojnice ili infekcija bjeloočnice. Liječenje ovisi o uzroku koji može biti bakteriološke, virusne ili alergijske prirode. Popraćen je neugodnim osjećajem svrbeža, peckanja i natečenosti kapaka. Treba napomenuti da može biti vrlo zarazan. Preporuča se stavljanje hladnih ili toplih obloga (od kamilice) na oči višekratno tijekom dana.

Spojnica oka protkana je tankim krvnim žilicama koje su vrlo osjetljive i vrlo lako pucaju. Kada krv iz tih žilica dođe u prostor između spojnice i bjeloočnice nastaje subkonjunktivalno krvarenje (hiposfagma). Obično je uzrokovano fizičkim nadražajima poput kašljanja ili kihanja, no može biti povezano i s općim sistematskim bolestima osobe poput dijabetesa. Jedna od značajka subkonjunktivalnog krvarenja može biti i fotoosjetljivost.

Upala očnih vjeđa ili trepavica (upala folikula trepavica) naziva se blefaritis i jedna je od očnih bolesti uzrokovana smanjenom higijenom. Popraćena je svrbežom, suzenjem i obilnim crvenilom, no nije zarazna. Liječi se toplim oblozima (od kamilice) koje se preporuča stavljati na oči više puta dnevno.

Upala srednje očne ovojnice (uvee) zove se uveitis i vrlo rapidno može napredovati od blagog crvenila do potpunog očnog crvenila. Također je simptomatičan nedostatak obojenja rožnice. U nekim slučajevima čak može biti toliko opasan da dovede do pojave glaukoma. Liječi se kortikosteroidnim i kapima za proširivanje zjenica.

Stanje u kojem oko smanjeno luči suze zove se sindrom suhog oka. Budući da su suze zaslužne za oštrinu vida, a nedostatak njih uzrokuje suhoću i nadražaj oka, ono uzrokuje proširenje krvnih žila što je glavni uzrok crvenila oka. Liječi se upotrebom fiziološke otopine za oči tzv. umjetnih suza.

No, pretjerana i prečesta upotreba te iste otopine također može uzrokovati crvenilo. Zbog toga je vrlo bitno dobro proučiti upute koje dolaze uz tu otopinu te se svakako prije početka korištenja treba savjetovati sa liječnikom specijalistom.

Jedno od vanjskih utjecaja koje može izazvati crvenilo oka je aplikacija kontaktnih leća koje mogu izazvati iritaciju oka pa time i crvenilo. Oko reagira na umetanje kontaktne leće čime se iritira površina oka. U tom se slučaju preporuča upotreba specijalne otopine za oči koja je namijenjena upravo za upotrebu pri nošenju kontaktnih leća ili se pak preporuča vađenje leće iz oka.

Mehaničke ozljede oka uzrokuju širenje očnih krvnih žila, no u svrhu autoregeneracije i samozaliječenja.

Upalno, zarazno stanje rožnice naziva se ulkus ili čir rožnice, a uzrokovano je vanjskim tijelom (bakterijama ili virusima), a može zahvatiti brojne dijelove oka. Često je popraćeno bolovima u oku i neugodnom osjećaju, zamućenjem vida, crvenilo u oku nastaje zbog proširenja žilica blizu rožnice koje se šire zbog obrane od infekcije.

Najopasniji uzrok očnog crvenila je nastanak akutnog glaukoma (zatvorenog ili suženog očnog kuta). To je stanje oka koje, ukoliko se odmah ne liječi, može izazvati vrlo ozbiljne posljedice na vid. Za takav glaukom je specifična oštra bol u oku, fizička mučnina, pogoršanje normalnog vida i vrlo specifična pojava duginih boja oko izvora svjetlosti. Nerijetko se pojavljuje samo na jednom oku. Kod pojave akutnog glaukoma vid se ne pogoršava ili ne nestaje odjednom već progresivno napreduje. Specijalist će potencijalnu bolest ispitivati tonometrijom.

I na kraju, ukoliko se pojavi očno crvenilo i potraje dulje od jedan do dva dana najviše, svakako se obratite prvo liječniku opće prakse koji može utvrditi ili uzrok nastanka crvenila ili vas uputiti na specijalista.

Pročitaj sljedeće:
Top 10 domaćih pripravaka za blistave oči
Kontaktne leće – najčešće postavljana pitanja
Bolesti oka čiji uzroci mogu biti neki drugi zdravstveni problemi
Pitanja koja trebate postaviti svom oftalmologu
Sindrom suhog oka

Popust na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 100 kn ako se prijavite putem ovog obrasca (inače je 750 kn). Upišite email adresu, broj telefona, te ime i prezime.

Kontaktirati će vas iz Optical Expressa s prijedlogom termina za pregled i odgovoriti na sva vaša pitanja o laserskoj korekciji vida.

Možda će vas zanimati

Novi članci