Noćno sljepilo – simptomi i liječenje

Iako se naziva sljepoćom, noćno sljepilo to zapravo i nije. Kao što i sam naziv ukazuje, one se manifestira noću ili u mračnijim, svjetlosno smanjenim uvjetima. Osobama koje pate od tog očnog poremećaja smanjena je kvaliteta života, zbog primjerice, opasnosti da voze automobil noću ili čak da se kreću sami po mraku. Takvo stanje očiju može čak izazvati i zamagljenost vida.

Noćno sljepilo nije bolest, već stanje oka koje posjeduje određeni broj osoba. Manifestira se tako da je noću ili pri slabom svjetlu vid osobe zamagljen i otežan. No, ukoliko primijetite takvo stanje vida ono ne mora nužno implicirati noćno sljepilo, ono može, na kraju dana, biti rezultat umora oka, astigmatizma, kratkovidnosti ili dalekovidnosti ili sličnog napora kojem je oko izloženo tijekom dana. Vanjski utjecaji, kao što su rashladni uređaji ili grijalice mogu loše utjecati na vaše oči, pogotovo ako su usmjerene direktno u njih.

Noćna sljepoća može se javiti uslijed retinitis pigmentose, nedostatka retinola, vitamina A u organizmu (avitaminoza), može biti urođena ili se može javiti nakon oštećenja oka. U ozbiljnijim slučajevima, uzrok može biti odvajanje mrežnice od oka, patološka miopija ili pojava katarakte. Retinitis pigmentosa je poremećaj na mrežnici (retini) gdje stanice koje se nalaze u njoj u određenim uvjetima prestaju reagirati na svijetlost.

Dijagnoza se postavlja vađenjem uzorka krvi kako bi se vidjelo što organizmu nedostaje (primjerice A vitamin). Noćno slijepilo može se korigirati nošenjem dioptrijskih naočala ili leća koje pripisuje oftalmolog.

70% popusta na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 190 kn ako se prijavite (inače je 750 kn).

Možda će vas zanimati

Novi članci