Uzroci žute bjeloočnice – zašto su mi oči žute?

Oči mnogo govore o osobi. Ovi organi ne samo da daju uvid u osobnost osobe već mogu i otkrivati znakove sveukupnog zdravlja. Kada uočimo žute bjeloočnice, to općenito indicira na to da se nešto događa u tijelu. Žutica se odlikuje žutom bojom kože i bjeloočnica. Iznimno visoke količine bilirubina uzrokuju žuticu. Bilirubin je supstanca koja se nalazi u žuči, tekućini koja se nalazi u jetri kako bi pomogla u preradi masnoća. Kada je previše bilirubina u krvi, to se može odraziti na okolna tkiva poput kože i očnog tkiva, čineći ih žutima. Žutica ima drugačije uzroke kod odraslih, djece i novorođenčadi.

Anatomija oka
Žutica uglavnom zahvaća prednji dio oka gdje je žuti pigment vidljiv. Važno je razumjeti anatomiju prednjeg oka kako bismo razumjeli kako žutica utječe na oko. Prednji dio oka se sastoji od nekoliko dijelova:

★ Vjeđe i trepavice: gornje i donje vjeđe te trepavice osiguravaju zaštitu od prljavštine i prašine. Također su odgovorne za treptanje što oku osigurava vlažnost. Kod prisutnosti žutice, obje vjeđe, vanjski i unutarnji dio su zahvaćeni žutom bojom.
★ Zjenica: zjenica je taman centar svakog oka koji kontrolira količinu svjetlosti koja ulazi u oko. Žutica ne utječe na boju zjenice.
★ Šarenica: šarenica je obojeni dio oka koji okružuje zjenicu. Sadrži mišiće koji kontroliraju zjenicu. Žutilo može biti vidljivo na šarenici.
★ Bjeloočnica: to je bijeli dio oka. Ona okružuje šarenicu te zaštićuje osjetljive dijelove u unutrašnjosti oka. Žutilo se prvenstveno primjećuje na bjeloočnici.

Uzroci žute bjeloočnice kod novorođenčadi

Žutica je vrlo česta kod novorođenčadi jer se jetra još uvijek razvijaju. Bilirubin obično nastaje brže od razvoja jetre, što može uzrokovati žuticu. Osim žutila kože, jedan od najočitijih znakova žutice kod novorođenčadi je žutilo očiju. Žutilo očiju je samo jedan od simptoma novorođenačke žutice. Roditelji bi također trebali obratiti pozornost i na ostale simptome:

★ Žuta koža
★ Nedostatak energije
★ Iritabilnost
★ Povišena temperatura
★ Problemi s prehranom
Svako novorođenče s ovakvim simptomima bi trebalo biti pregledano kod liječnika. Većina slučajeva novorođenačke žutice je bezopasno te nestaje samo od sebe kada se jetra kod novorođenčeta dovoljno razvije.

Uzroci uobičajene žutice novorođenčeta mogu uključivati:

★ Fiziološku žuticu: mnoga novorođenčad ima ovu vrstu žutice kao posljedica još nedovoljno razvijene jetre. Obično se javlja kada je dijete staro 2-4 dana.
★ Dojenje: dojenje može uzrokovati žuticu kada dijete ne dobiva dovoljno mlijeka kako bi se očistio bilirubin.
★ Mlijeko dojilje: obično, sastojci u mlijeku mogu uzrokovati da dijete zadržava bilirubin umjesto da ga očisti kroz stolicu. Ova vrsta žutice obično nestaje sama od sebe u roku od 12 tjedana.

Neki slučajevi žutice u novorođenčadi mogu biti više zabrinjavajući. Ovi slučajevi uključuju:

★ Nekompatibilnost s majčinom krvlju: kada dijete i majka nemaju kompatibilne krvne grupe, majčino tijelo može napasti djetetove crvene krvne stanice u utrobi. Kako majčina antitijela oštećuju djetetove crvene krvne stanice prije rođenja, ovaj tip žutice može biti prisutan od prvog dana djetetova rođenja
★ Žutica nedonoščadi: kod nedonoščadi je najveći rizik od žutice jer su njihova jetra najmanje razvijena. Prerano rođena djeca mogu imati ozbiljnije oblike žutice, uz brojna ostala zdravstvena stanja.
★ Infekcije: Neke bakterijske infekcije mogu uzrokovati žuticu kod djece.
★ Krvarenje: unutarnje krvarenje može izazvati žuticu. Prerano rođena djeca imaju velik rizik od unutarnjih krvarenja.
Iako je većina slučajeva žutice kod novorođenčadi blaga do srednje ozbiljna, mogući su i ozbiljniji slučajevi žutice. Slučajevi blage žutice će se riješiti sami od sebe, dok se slučajevi umjerene ozbiljnosti mogu tretirati laganom terapijom. Kod ozbiljnih slučajeva žutice tretman može uključivati transfuziju krvi. Pedijatar će odlučiti o tome što treba činiti.

Slučajevi žute bjeloočnice kod starije djece i odraslih

Kod starije djece i odraslih, žute bjeloočnice su uvijek zabrinjavajuće jer to nije uobičajeno za ovu grupu ljudi. Žuta koža može biti uzrokovana konzumiranjem prevelikih količina žute i narančaste hrane, no žute oči su gotovo uvijek znak žutice. Žute oči te žutica kod starije djece i odraslih obično ukazuju na zdravstvene probleme.

Obično su tri osnovna razloga za pojavu žutice:

★ Bolest ili ozljeda jetre: problemi s jetrom uzrokuju tip žutice znanog kao hepatocelularna žutica
★ Oštećenje crvenih krvnih stanica: kada su crvene krvne stanice oštećene u vrlo kratkom vremenu, javlja se pojačana produkcija bilirubina
★ Problem sa žučnim kanalom: kada kanali koji prenose žuć postanu blokirani, bilirubin ne može napustiti jetru te se prekomjerno nakuplja. Ovaj tip žutice se naziva opstruktivna žutica.

Brojna su medicinska stanja koja uzrokuju bilo koji od ovih vrsta žutice. Ta stanja mogu uključivati:

★ Akutnu upalu ili infekciju jetre: ako je jetra oštećena ili inficirana, ona nije u stanju procesirati bilirubin
★ Upala ili začepljenje žučnih kanala: naotečeni ili začepljeni žučni kanali sprječavaju žuč da izađe iz jetre. Kada se žuč nakuplja, jetra ne može izbaciti bilirubin
★ Hemolitička anemija: hemolitička anemija je poremećaj krvi koji nastaje kada se crvene krvne stanice prerano uništavaju. Tada raste količina bilirubina. To stanje uzrokuje anemiju – nedostatak crvenih krvnih stanica.
★ Malarija: ova infekcija može također uzrokovati žuticu.
★ Rak: neke vrste raka mogu uzrokovati žuticu, uključujući rak jetre i gušterače

Starija djeca i odrasli mogu uočiti žutilo kože i žute bjeloočnice bez ostalih simptoma. No žutica se obično pojavljuje s ostalim neugodnim simptomima poput:

★ Svrbeža kože
★ Umora
★ Nadutosti
★ Vrućice
★ Blijede stolice
★ Tamnog urina

Nagla pojava žutice u odraslih i starije djece bi trebala biti provjerena kod liječnika kako bi se isključili ozbiljnija stanja. Nekoliko je ostalih uzroka žutice kod starije djece i odraslih. Jedan od njih bi mogao biti i Gilbertov sindrom koji je genetička pojava pri kojoj jetra ne procesira bilirubin na odgovarajući način.

26 bolesti koje mogu uzrokovati žutilo očiju

Žuta koža

Žuta boja kože može biti povezana s bolestima i poremećajem rada jetre, žučnog mjehura i gušterače.

Hepatitis
Hepatitis se odnosi na upale povezane s jetrom. Najčešće je uzrokovan virusnim infekcijama, ali postoje i drugi mogući uzroci hepatitisa.

Opstrukcija žučovoda
Opstrukcija blokira žučovod, koji žuč odvodi u malo crijevo kako bi se probavili i uklonili otpadi.

Bolest jetre uzrokovane alkoholom
Do ove bolesti može doći pretjeranom konzumacijom alkohola koja uzrokuje oštećenje jetre. Godine prekomjernog ispijanja alkohola mogu dovesti do upale i natečenosti jetre. Nastala oštećenja također mogu dovesti i do ciroze jetre.

Ciroza jetre
Ciroza teško oštećuje i oslabljuje funkcije jetre zbog dugotrajne izloženosti toksinima kao što su alkohol ili virusne infekcije.

Žučni kamenci
Žučni kamenci su teške tvari u žuči koje mogu blokirati izlaz žučovoda. Najčešći simptomi su bol u trbuhu, vrućica, svrbež kože i žutica.

Talasemija
Talasemija je nasljedni poremećaj krvi zbog kojeg tijelo proizvodi abnormalne količine hemoglobina.

Nedostatak G6PD
Nedostatak G6PD je genetičko stanje uzrokovano manjkom enzima G6PD u krvi.

Akutni pankreatitis
Akutni pankreatisis je upala gušterače koja uzrokuje bol i natečenost gornje lijeve strane trbuha, mučninu i podrigivanje te žutilo očiju.

Nekompatibilnost krvne grupe
Prvo treba upozoriti da ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć! Ovo stanje javit će se ukoliko transfuzijom krvi primite pogrešnu krvnu grupu. Ovi slučajevi su rijetki, ali vrlo ozbiljni i često pogubni.

Žutica kod novorođenčeta
Žutica kod novorođenčati je česta i zajednička pojava mnogim bebama, a prepoznajemo ju kao žutu boju kože i očiju. Javlja se kada bebe imaju visoku razinu bilirubina u krvi.

Anemija srpastih ćelija
Ukoliko su normalno oblikovane, crvene krvne stanice imaju oblik diska koji im dopušta da putuju kroz krv. Ova bolest uzrokuje da srpaste stanicu postanu i srpastog oblika.

Imunološka hemolitička anemija uzrokovana lijekovima
Ova bolest je rijetki poremećaj krvi. Javlja se kada lijekovi koje koristite počnu navoditi vaš imunološki sustav da uništava vaše crvene krvne stanice.

Karcinom jetre
Simptomi ove bolesti su: bol u gornjem desnom kutu trbuha, natečena desna strana ispod rebara, izljev žuči, mučnina i gubitak apetita, gubitak težine i osjećaj nemoći i slabosti.

Karcinom gušterače
Karcinom gušterače je jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma i vrlo često ga je teško otkriti. Najčešći simptomi su:  bol u gornjem dijelu trbuha, žutica, gubitak težine i apetita.

Žutica uzrokovana majčinim mlijekom
Ova vrsta žutica povezana je sa dojenjem. Najčešće se javlja tjedan dana nakon rođenja bebe kada jetra nije još potpuno razvijena da razgradi bilirubin.

Žuta vrućica
Žuta vrućica je ozbiljna i često smrtonosna bolest ili prehlada koja se širi pomoću komaraca. Karakteriziraju je visoka temperatura i žutica, a za nju ne postoji lijek.

Infektivna mononukleoza
Infektivna mononukleoza pripisuje se grupi simptoma koji su uzrokovani EBV virusom. Ova bolest pogađa određene krvne stanice poznate kao B limfociti. Simtomi su vrućica,upala ždrijela, povećani limfni čvorovi i umor, žutilo očiju.

Klamidija
Klamidija je seksualno prenosiva bolest koja bi se trebala brzo i pravilno tretirati, kako ne bi došlo do komplikacija. Oni koji se zaraze često u ranoj fazi ne primjećuju vanjske simptome.

Akutni kolecistitis
Akutni kolecistitis je upala žučnog mjehura, organa koji sadrži žuč. Najčešće ju uzrokuje žučni kamenac.

Hepatitis B
Hepatitis B je vrsta virusa koja uzrokuje upalu jetre. Najčešći simptomi su povišena temperatura, zglobobolja, žutilo kože i sluznica, umor, gubitak apetita itd.

Hepatitis E
Virus hepatitisa E najčešće se širi zagađenom pitkom vodom. Iako je drukčiji ima slične simptome kao hepatitis A. U većini slučajeva sam se povuče nakon nekoliko tjedana.

Hepatitis D
Hepatitis D je infekcija koja izaziva upalu jetre. Ima simptome identične onima kod hepatitisa B, uz povećanu vrijednost transaminaza u krvi.

Hepatitis C
Hepatitis C je bolest koja izaziva upalu i infekciju jetre. Ova bolest često nema simptome, ali kronična infekcija dovodi do oštećenja jetrenog tkiva, a nakon više godina može izazvati i cirozu.

Hepatitis A
Također uzrokuje žutilo očiju, to je upala jetre uzrokovana virusom hepatitisa A. To je akutni kratkotrajni tip virusa hepatitisa koji uglavnom ne zahtijeva nikakvo tretiranje

Weilova bolest
Ova bolest je ozbiljan oblik bakterijske infekcije leptospiroze, koja može dovesti do krvarenja organa i njihovog otkazivanja. Simptomi su vrućica, mučnina, glavobolja i žutica.

70% popusta na pregled

Prijavite se na pregled za lasersku korekciju vida u poliklinici Optical Express u Zagrebu. Cijena pregleda je 190 kn ako se prijavite (inače je 750 kn).

Možda će vas zanimati

Novi članci